Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.01.2019, 13:57

Рада суддів України затвердила для судів орієнтовний Порадник дій у випадку виникнення кризової ситуації в суді Рада суддів України затвердила для судів орієнтовний Порадник дій у випадку виникнення кризової ситуації в суді

Рада суддів України затвердила  для судів та суддів орієнтовний Порадник із комунікації з громадянським суспільством у випадку кризової ситуації в суді та Пропозиції щодо реагування на факти поширення в ЗМІ інформації, що підриває авторитет судової влади.

Доповідач із питання порядку денного щодо "розроблення Типових заходів реагування на факти поширення у ЗМІ недостовірної інформації або інформації, що підриває авторитет судової влади", членкиня Ради суддів України та її представник у складі робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя Оксана Савенко зазначила, що головною метою розробки подібного документу є забезпечення ефективного вирішення кризової ситуації, мінімізувати негативні наслідки, надати достовірну інформацію про роботу суду.

"Коли існує підвищена увага з боку громадськості або ЗМІ до діяльності судді та суду, кожен суд повинен визначитися і знати як діяти, щоб протидіяти розповсюдженню недостовірної інформації і забезпечити достовірною інформацією усіх зацікавлених осіб", - зазначила Оксана Савенко.

Вона також звернула увагу членів Ради, що у питанні судової влади, криза, на її думку, це надзвичайна ситуація, яка може негативно вплинути на: стан здоров’я або безпеку учасників процесу та громадян; репутацію установи або цілої гілки влади; репутацію представників суду.

"З подібними кризовими ситуаціями, ми, судді, у судах стикаємося якщо не систематично, то періодично, однозначно. І, чомусь завжди, коли виникає конфлікт між судом і громадянським суспільством, суд має непривабливий вигляд. Здебільшого не тому, що діяв неправильно, а тому, що не знав, як правильно пояснити свої дії. Орієнтовний "Порадник", у таких випадках, мав би стати настільною книжечкою для усіх працівників суду, які дотичні до питань комунікації", - підсумувала Оксана Савенко.

А чому "Порадник" орієнтовний, пояснив Голова Ради Олег Ткачук.

"Не має однакових кризових ситуацій. Кожна з них викликана окремими обставинами, діями і має свої особливості. Але ми створили дорожню мапу, яка слугуватиме орієнтиром для прес-секретарів, суддів-спікерів та активних членів суддівського самоврядування", - наголосив Олег Ткачук.

Відтак, Рада суддів України, під час засідання 25 січня 2019 року, затвердила орієнтовний Порадник із комунікації з громадянським суспільством у випадку кризової ситуації в суді та Пропозиції щодо реагування на факти поширення в ЗМІ інформації, що підриває авторитет судової влади, а Державній судовій адміністрації України РСУ рекомендувала направити їх судам для використання у роботі.

Прес-служба РСУ