Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.11.2018, 12:49

Рада суддів України затвердила кількісний склад делегатів на XVI з'їзд суддів України та розглянула інші питання порядку денного Рада суддів України затвердила кількісний склад делегатів на XVI з'їзд суддів України та розглянула інші питання порядку денного

19 листопада Рада суддів України зібралася на засідання з тим, щоб затвердити кількісний склад делегатів на XVI позачерговий з'їзд суддів України та розглянути інші питання порядку денного серед яких: про затвердження організаційних комітетів з підготовки та проведення Спільних зборів суддів в областях; про Звернення до Верховної Ради України з пропозицією щодо внесення змін до деяких законодавчих актів з метою забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя та справедливий суд; щодо запровадження та забезпечення функціонування підсистеми електронного суду Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи; про заохочення та різне.

Додатково РСУ проголосувала за пропозицію членкині Ради суддів України Інни Плахтій щодо розгляду звернення судів та суддів щодо внесення питань до орієнтовного порядку денного XVI позачергового з`їзду суддів України.

У засіданні, що відбувалося у режимі відеоконференцзв'язку, взяли участь 22 члени Ради суддів України, а із запрошених -  Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, його заступники Людмила Гізатуліна та Сергій Чорнуцький, а також в.о. генерального директора ДП "Інформаційні судові системи" Дмитро Дубінко. 

Щодо кількості делегатів, які представлятимуть суддівське самоврядування на XVI позачерговому з'їзді суддів України, то від загальних апеляційних судів їх буде 29, від апеляційних адміністративних судів - 10, від апеляційних господарських судів - 6, від місцевих загальних судів - 155, від окружних адміністративних - 30, від місцевих господарських - 31, а Верховний Суд представлятимуть 12 делегатів. Усіх делегатів Спільні збори суддів мають обрати до 29 листопада 2018 року.

Організаційні комітети з підготовки та проведення Спільних зборів суддів в областях складатимуться з п'яти осіб, головно - це судді місцевих загальних судів.

Також члени Ради суддів України проголосували за Звернення до Верховної Ради України, яке стосується забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя та справедливий суд. Мова йде про одну з найважливіших засад судочинства, якою гарантується право суспільства на справедливий суд та дотримання принципу верховенства права, а саме незалежність суддів. Незалежність суддів забезпечується, зокрема, належним матеріальним та соціальним  забезпеченням судді, котре було закладено при прийнятті змін до Конституції України (в частині правосуддя) та нової редакції Закону України "Про судоустрій і статус суддів". 

В останній зазначено, що однією із гарантій забезпечення суддівської незалежності є підвищення розміру суддівської винагороди до рівня, який би гарантував незалежність суддів від будь-якої можливості стороннього втручання у здійснення правосуддя. Зокрема, у цьому питанні члени РСУ вважають неприйнятним ухвалення ВРУ законопроектів, що знаходяться на розгляді у парламенті і стосуються обмеження суддівської винагороди. Також члени Ради підтримали позицію Пленуму Верховного Суду, висловлену 16 листопада 2018 року, щодо недопущення скасування гарантій незалежності суддів та неприйнятності зупинення на 2019 рік дії (виключення) положень підпункту 3 пункту 24 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів". 

Прес-служба РСУ