Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.02.2019, 12:24

​РСУ розглянула консультативний висновок щодо проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді ​РСУ розглянула консультативний висновок щодо проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді

Сьогодні, 25 лютого 2019 року, Рада суддів України розглянула консультативний висновок РСУ щодо проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді.

З огляду на важливість питання у засіданні Ради взяли участь ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, проректор по забезпеченню організаційної діяльності НШСУ Володимир Мазурок та заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВККС та ВРП Національної школи суддів України Марина Самофал.

Доповідачем з розгляду цього питання від Ради суддів України була членкиня Ради, суддя Одеського апеляційного господарського суду Галина Діброва. Пані Діброва зазначила, що стосовно розгляду цього питання до Ради суддів надійшло майже сто звернень від судів і суддів, які висловили свої зауваження і пропозиції, щодо проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді.

"Попри те, що Порядок і методологія оцінювання і самооцінювання судді затверджується ВККС, а розробляють його спільно ВККС і Національна школа суддів України, судді і суди звернулися із своїми зауваженнями і пропозиціями щодо вдосконалення документу до Ради суддів України і ми ретельно над ним попрацювали", - зазначила Галина Діброва, яка брала участь у засіданні через систему відеоконференцзв'язку.

Вона також звернула увагу членів Ради на те, що створення цього нормативного документу передбачено Законом України "Про судоустрій і статус суддів", який було прийнято у червні 2016 року. У законі зазначено, що судді мають спочатку пройти загальне кваліфікаційне оцінювання, а потім, на постійній основі, проходити регулярне оцінювання, яке ще називають "вторинним", котре має стати нормою у професійній діяльності кожного судді.

Проведення регулярного оцінювання регламентовано статтями 89, 90, 91 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів". Зокрема, ч.2 ст.89 зобов'язує суддю проходити підготовку для підтримання кваліфікації не рідше одного разу на три роки; ч.1 ст.90 говорить про те, що регулярне оцінювання судді упродовж перебування на посаді проводиться з метою виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання; ст.91 говорить, що результати регулярного оцінювання можуть враховуватися під час розгляду питання про проведення конкурсу на зайняття посади у відповідному судді.

Відтак, узагальнивши усі зауваження та пропозиції, які надійшли до Ради суддів України від судів та суддів, Рада вважає за необхідне зазначити, що судді звертають увагу на необхідність доопрацювання наданого проекту Порядку та неможливість його затвердження у запропонованій редакції, зокрема, з причин його невідповідності, в деяких частинах, рекомендаціям висновку № 17 КРЕС від 24.10.2014 року.

Так, суди висловлюють занепокоєння щодо невідповідності мети регулярного оцінювання судді, викладеної у статті 90 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", стосовно тільки виявлення індивідуальних потреб судді щодо його вдосконалення та стимулювання до підтримання кваліфікації на належному рівні, професійного зростання – встановлення запропонованим проектом саме обов’язку зазначених ним суб’єктів регулярного оцінювання здійснювати його по відношенню до суддів. За змістом статей 19, 124, 126, 127, 129 Конституції України єдина функція судді – здійснення правосуддя. Для забезпечення обов’язку кваліфіковано здійснювати правосуддя від імені України законодавець наділив суддю правом підвищувати свій професійний рівень та обов’язком проходити з цією метою відповідну підготовку в НШСУ не менше ніж раз на три роки. Таким чином, законом не передбачено обов’язку суддів здійснювати регулярне оцінювання інших суддів чи самооцінювання з метою визначення професійної компетентності судді.

Членкиня Ради також звернула увагу ВККС на те, що до теперішнього часу не закінчено процедуру первинного кваліфікаційного оцінювання суддів України, у зв’язку з чим запровадження процедури регулярного кваліфікаційного оцінювання суддів є передчасним без проведення аналізу результатів первинного оцінювання і врахування як досягнень, так і недоліків такої процедури.

У підсумку обговорення, для уникнення ризику неправомірного впливу на суддю, а також з метою забезпечення належного здійснення правосуддя у державі, Рада рекомендувала доопрацювати запропонований проект Порядку з урахуванням пропозицій та зауважень, які надійшли до вищого органу суддівського самоврядування від судів і суддів.

Також у Раді суддів України було прийнято рішення делегувати своїх представників до складу робочої групи, до якої увійдуть представники ВККС і НШСУ, що спільно доопрацьовуватимуть проект Порядку. Рада вирішила, що суддівське самоврядування у робочій групі представлятимуть Галина Діброва, Іван Колісник, Олена Журавська, Єгор Краснов та Андрій Жук. Допоки ж робоча група детально і ретельно не опрацює проект Порядку він застосовуватися не буде.

"Нам надзвичайно важливо, що усі рішення, які ми ухвалюємо на засіданнях, приймаються на базі консультацій з судами і суддями. Ми зобов'язані чути кожного представника суддівської спільноти з тим, щоб загалом захистити суддівську незалежність, а процеси оцінювання, на нашу думку, не повинні негативно впливати на строки та ефективність судочинства", - наголосив Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ