Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.03.2018, 15:48

Рада суддів України затвердила Положення про автоматизовану систему документообігу суду (АСДС) Рада суддів України затвердила Положення про автоматизовану систему документообігу суду (АСДС)

На засіданні Ради суддів України, що відбулося другого березня 2018 року, було винесено сім питань порядку денного.  А саме: 1. Про звіт Ради суддів України ХVчерговому з’їзду суддів України - доповідач Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко; 2. Про внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду - доповідач Євген Мєзєнцев;

3.Щодо посібника на допомогу судді: «Особливості конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендації щодо його запобігання і врегулювання у типових ситуаціях» - доповідач голова Комітету з питань етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Тетяна Чумаченко; 4.Про внесення змін до рішення Ради суддів України від 14.12.2017 № 83 - доповідач член Ради суддів України Олена Журавська; 5. Щодо можливості використання суддями Єдиного державного реєстру судових рішень - доповідач, заступник голови РСУ Богдан Моніч; 6. Про заохочення та Різне.

Члени ради суддів прийняли його в цілому, змінивши черговість розгляду.

Відтак, члени РСУ розглянули питання "Щодо посібника на допомогу судді: "Особливості конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендації щодо його запобігання і врегулювання у типових ситуаціях", упорядником якого виступили члени Комітету з питань етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів за підтримки канадського проекту.

Посібник "Особливості конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендації щодо його запобігання і врегулювання у типових ситуаціях" підготовлено Радою суддів України з метою роз’яснення актуальних питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів на основі міжнародних стандартів та положень національного законодавства, надання методичної допомоги суддям, а також з метою формування єдиного підходу до розуміння і дотримання правил врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів.

Розроблений документ носить рекомендаційний характер і відтворює позицію Ради суддів України – єдиного органу, уповноваженого на здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів.

В основу посібника покладено норми чинних редакцій Законів України "Про запобігання корупції", "Про судоустрій і статус суддів", процесуального законодавства, рішень Ради суддів України, якими надано роз’яснення окремих аспектів врегулювання конфлікту інтересів, а також практику Ради суддів із аналізу звернень суддів за роз’ясненнями щодо дій у випадку конфлікту інтересів 2015-2017 років. За затвердження посібника проголосували всі 25 членів Ради суддів України зважаючи на його актуальність і запитуваність у суддівському середовищі.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України Богдана Моніча  про роз’яснення щодо можливості використання суддями Єдиного державного реєстру судових рішень у режимі повного доступу при здійсненні повноважень та способів використання отриманої інформації, Рада суддів України, встановила, що відповідно до пунктів 24,27 Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 р. N 740, суддям надається дозвіл на повний доступ до судових рішень. Єдине законодавче обмеження у цьому зв'язку - вони зобов'язані не допускати розголошення у будь-який спосіб інформації, що стала їм відома у зв'язку з користуванням Єдиним державним реєстром судових рішень у режимі повного доступу.

Відтак, Рада суддів України вирішила визнати, що судді мають право на доступ до усіх інформаційних ресурсів Реєстру, що означає, що вони мають змогу ознайомлюватися із судовими рішеннями у повному обсязі (без заміни певних відомостей літерними або цифровими позначеннями), та з рішеннями, що ще не набрали законної сили, а також використовувати їх з зазначеною метою у будь-який спосіб, не допускаючи розголошення відомостей визначених статтею 7 Закону України "Про доступ до судових рішень".

Щодо Положення про автоматизовану систему документообігу суду (АСДС), то необхідність його корегування  викликана введенням у дію нових процесуальних кодексів України, якими передбачено запровадження електронного судочинства.

Виконуючий обов'язки директора ДП "Інформаційні судові системи" Дмитро Дубінко, доповідаючи членам Ради суддів про новаційні зміни в АСДС зазначив, що головним, у відкоригованій системі, будуть єдині правила документообігу від місцевого до Верховного Суду.
Нагадаємо, відповідно до законодавства нова автоматизована система документообігу суду має запрацювати з 15 березня 2018 року, через три місяці після запровадження нових процесуальних кодексів. У підсумку, після майже тригодинного обговорення, члени Ради суддів України прийняли рішення про внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

Відтак, у засіданні РСУ оголошено перерву до п'ятого березня. 

Члени Ради суддів України продовжать роботу о 9.30  у приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України за адресою: м. Київ, алея Героїв Небесної Сотні, 1. На порядку денному одне питання:  Затвердження звіту Ради суддів України ХV черговому з’їзду суддів України.

Прес-служба РСУ