Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.11.2021, 15:24

​Рада суддів України затвердила відкрите звернення до Президента України щодо призначення суддів ​Рада суддів України затвердила відкрите звернення до Президента України щодо призначення суддів

18 листопада 2021 року відбулося позачергове засідання Ради суддів України, на якому було розглянуто два питання порядку денного: про організаційні заходи з підготовки та проведення ХІХ позачергового з’їзду суддів України та щодо кадрового дефіциту у судах та необхідності заповнення вакантних посад у судах суддями.

Щодо першого питання порядку денного, то члени Ради суддів України затвердили склад організаційних комітетів з підготовки та проведення Спільних зборів суддів місцевих загальних судів України та План організаційних заходів з підготовки та проведення ХІХ позачергового з’їзду суддів України.

Також на своєму позачерговому засіданні Рада суддів України затвердила відкрите звернення до Президента України щодо призначення суддів.

Доповідаючи з означеного питання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч поінформував членів Ради, що у зв’язку з надходженням до Ради суддів України непоодиноких звернень щодо необхідності видачі Указів Президента України про призначення кандидатів на посади суддів, Рада суддів України не може залишатись осторонь цієї важливої проблеми.

«На даний час у деяких судах у зв’язку з закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, не складенням суддями присяги, судочинство припинилось або здійснюється на межі припинення. Зазначене призводить до дестабілізації діяльності судової влади, руйнує сподівання суспільства на ефективність її діяльності. У підсумку такі явища становлять загрозу утвердженню в Україні принципу верховенства права, підривають основи правопорядку в державі, завдають непоправної шкоди авторитету України на міжнародній арені», - зазначив Голова Ради суддів України.

Він також повідомив, що за інформацією Вищої ради правосуддя в Офісі Президента України нерозглянутими залишаються 135 подань ВРП на призначення суддів, деякі з яких чекають на підпис Президента України впродовж кількох років, 51 суддя до нині не склав присягу (остання церемонія складання присяги суддями відбулася 15 грудня 2020 року).

Рішення щодо першого й другого питання порядку денного були прийняті членами Ради суддів України одноголосно. У засіданні взяли участь 24 члени РСУ.

Найближчим часом звернення Ради суддів України до Президента України буде опубліковане на сайті РСУ.

Пресслужба РСУ