Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.04.2019, 08:35

​Рада суддів України здійснює контроль за організацією роботи Вищого антикорупційного суду ​Рада суддів України здійснює контроль за організацією роботи Вищого антикорупційного суду

Питання облаштування Вищого антикорупційного суду та вирішення цілого ряду організаційних питань стало предметом обговорення на черговому засіданні Ради суддів України, яке відбулося 19 квітня.

На засідання був запрошений тимчасовий виконувач обов'язки керівника апарату антикорсуду Олексій Жуков, який детально інформував Раду про темпи і строки виконання завдань щодо запуску роботи Вищого антикорупційного суду. З його слів, більшість організаційних питань вже врегульовано, а всі роботи виконуються відповідно до графіків.

Реагуючи на запевнення т.в.о. керівника апарату у тому, що робота антикорупційного суду буде розпочата найближчим часом, Олег Ткачук зазначив, що знайде час і можливість особисто пересвідчитися в організації та проведенні робіт, бо: "…Рада суддів України не може залишити суддів антикорсуду без організаційної і моральної підтримки. Тим паче, що Рада суддів України відповідно до закону здійснює контроль за організацією діяльності судів незалежно від їх інстанційності, юрисдикції і заслуховує з цих питань керівництво ДСА України".

Нагадаємо, 11 квітня 2019 року, Президент України підписав Указ про призначення суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАС, а 12 квітня вони склали присягу на вірність народові України у будівлі Верховного Суду. Сам суд має розпочати роботу після того, як збори суддів визначаться з датою початку роботи.

Наразі триває зарахування суддів до складу суду та облаштування приміщень, де працюватимуть судді та апарат. Вирішено, що допоки триватиме капітальний ремонт приміщень, котрі були виділені під Вищий антикорупційний суд, він працюватиме у колишніх будівлях Печерського районного суду міста Києва, які розташовані на Хрещатику і Хрестовому провулку.

22 квітня Голова Ради суддів України побував у приміщенні на Хрещатику, де працюватиме власне Вищий антикорупційний суді, та на Хрестовому провулку, де розташується Апеляційна палата ВАС.

"Для належної роботи суду, метою створення і діяльності якого є захист особи, суспільства та держави від корупційних і пов’язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, мають бути створені відповідні умови. Це має бути суд, організація роботи якого має стати взірцевою. На жаль, приміщення, які запропоновані для тимчасового розміщення суду, мають вигляд переважної більшості судів нашої країни: вони дуже далекі від тих стандартів про які говорить Рада суддів. Крім того, ми стурбовані відсутністю будь-якого чіткого графіку, плану роботи з боку апарату суду. Складається враження, що ті, хто відповідає за організацію роботи ВАС, не у повній мірі знайомі з нормативним регулюванням діяльності суду, що буде вирішувати питання про відповідальність корупціонерів", - підсумував Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ