Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.12.2023, 10:50

​Рекомендації експертів РЄ щодо органів судового врядування та самоврядування в Україні обговорювалися в Варшаві ​Рекомендації експертів РЄ щодо органів судового врядування та самоврядування в Україні обговорювалися в Варшаві

У Варшаві закінчилось дводенне засідання круглого столу, під час якого обговорювалися рекомендації експертів Ради Європи щодо функціонування органів судового врядування і самоврядування в Україні.

Позицію Ради суддів України на заході представляли Голова Ради суддів України Богдан Моніч та голова Комітету РСУ з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко.

Власне обговорення рекомендацій мало на меті: ознайомити представників судової гілки влади та народних депутатів України з рекомендаціями міжнародних експертів Ради Європи, які стосувалися статусу трьох основних органів суддівського врядування та самоврядування в Україні: Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Ради суддів України, у тому числі щодо їх функцій, потенційних викликів, можливих шляхів вирішення існуючих труднощів; системи дисциплінарного провадження та відповідальності суддів в Україні; нормативно-правового регулювання України в світлі оптимізації процедур добору суддів до судів першої та другої інстанцій та процедур дисциплінарного провадження.

Щодо безпосередньо функціонування органів судового врядування та самоврядування, то учасники засідання обговорювали їх в окремій сесії, де серед іншого йшлося про статус органів суддівського врядування та самоврядування в Україні, виклики та рекомендації щодо їх подолання. Обговорювалися загальні міркування та відправні точки для подальшого реформування суддівського врядування та самоврядування, невідкладні, середньострокові та довгострокові заходи.

Для України це означає, що у світлі наданих рекомендацій необхідно звернути увагу на певні зміни в профільному законодавстві, що дозволить зміцнити позиції органів судового врядування і самоврядування, а також актуалізувати обговорення питань судової реформи в Україні, які мають бути вирішені вже найближчим часом.

"Ви знаєте, що в останніх два роки, а для України це роки повномасштабної воєнної агресії росії, Рада суддів України зробила все можливе для відновлення роботи органів суддівського врядування – ВРП та ВККСУ, діяльність яких була припинена в силу певних обставин. Чим це обернулося для судової влади ми знаємо, хоча саме їхня діяльність має бути безперервною. Тому зараз нам необхідно працювати над нормативними змінами та уведенням додаткових запобіжників втрати кворуму органів суддівського врядування, оскільки закріплених у законодавстві, як ми бачимо, виявилось недостатньо. Щоправда, складно знайти запобіжник складанню повноважень одразу усім складом будь-якого із названих органів. На думку спадає можливість обрання резервних членів ВРП на випадок складання ними повноважень. Крім того, наразі адвокатами тривалий час не заповнюється відповідна квота. Вона також могла б бути заповнена за рахунок такого резерву (але тут потрібні зміни до Конституції). Ще одним викликом є те, що через тривалу відсутність органів суддівського врядування, накопичилась величезна кількість питань, які цим органам слід вирішити. Наявного строку повноважень у чотири роки може виявитись для цього недостатньо", - підкреслив Богдан Моніч.

В контексті обговорення тих же актуальних питань, голова Комітету РСУ з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко звернув увагу учасників засідання на необхідність вироблення стратегії зміцнення авторитету судової влади та правосуддя.

"Рада суддів України, розвиваючи цей напрямок, наразі працює над Концепцією розвитку комунікаційної політики судової влади, підтримки та розвитку інституту судді-спікера, який був запроваджений на основі рекомендацій Консультативної ради європейських суддів. Для Ради ці питання важливі й з огляду на те, що в Україні війна і в суди заходить велика категорія справ, що безпосередньо пов'язанні з воєнними злочинами, геноцидом, злочином агресії. Це все нові виклики для української судової влади", – зазначив Андрій Потапенко.

Сам захід було організовано Управлінням програм співробітництва Ради Європи в рамках проєкту "Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду", який модерувала пані Ірина Кушнір, менеджерка проєкту.

Пресслужба РСУ