Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.11.2023, 07:48

​РНБО, військовополонені з "ДНР" і воєнні злочини: 19 справ, за якими радимо стежити цього тижня ​РНБО, військовополонені з

Колишній посадовець РНБО.  Леонід Пирожков мав посаду в РНБО в сфері економічної та фінансової безпеки, а також в АП Віктора Януковича. Слідство вважає, він мав доступ до державної таємниці і передавав дані російським спецслужбам. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 20 листопада о 10:00 в Печерському районному суді Києва.

“Фільтраційні заходи”.  Руслан Омаралінов - псковський контрактник, який у березні 2022 року брав участь в окупації Ірпеня та Бородянки. Слідство вважає, що він утримував цивільних у підвалі, імітував розстріл та стріляв на вулиці по людях. Ірпінцям окупанти пояснювали, що це “фільтраційні заходи”. Омаралінова обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 20 листопада о 12:00 в Солом’янському районному суді Києва (in absentia.)

“Кримський ополченець”. Степан Війтенко - громадянин України з квитком «Спілки ветеранів зведеного полку народного ополчення Республіки Крим», колишній боєць «п’ятої роти самооборони Криму». Його затримали, коли він намагався перетнути адмінкордон з материковою Україною. Прикордонники стверджують, що він був активним учасником збройних формувань окупантів Криму, наприклад, захоплював підприємства, установи та державні організації. Йому інкримінують створення незаконних воєнізованих формувань.

Засідання призначене на 20 листопада о 16:20 в Солом’янському районному суді Києва.

“Мобілізували на вокзалі в Донецьку”.  Андрій Кузьменко у 2004 році переїхав з Полтавщини у Донецьк. У 2022 році, як він стверджує, “органи” «ДНР» його спіймали на вокзалі та вручили повістку. У складі військ РФ був на Херсонщині. ЗСУ взяли його в полон у березні цьогоріч. Його обвинувачують в участі у незаконних збройних формуваннях.

Засідання призначене на 24 листопада о 14:00 в Солом’янському районному суді Києва.

Помічник депутата.  Нагадуємо про справу Ігоря Гармашова, колишнього помічника депутата Здебського. За даними СБУ, у 2014 році його завербував співробітник ФСБ, якому Гармашов передавав розвідувальні дані про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, укріплення кордону з РФ і війну на сході України. За державну зраду йому загрожує від 15 років до довічного ув'язнення. Його затримали.

Засідання призначене на 23 листопада о 12:30 в Шевченківському районному суді Києва.

Керівник Харківської СБУ. Роман Дудін - колишній голова Управління СБУ в Харківській області. У 2022 році Володимир Зеленський звільнив Дудіна і сказав, що той "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто". СБУ повідомила йому про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби без поважних причин.

Засідання призначене на 24 листопада о 13:30 в Шевченківському районному суді Києва.

Олег Царьов.  Царьов - колишній народний депутат від Партії регіонів. Слідство вважає, що він фінансував окупантів Криму. Царьов мав нерухомість і підприємства у Ялті, зареєстрував їх за російським законодавством і найняв для охорони нацгвардійців РФ.

Засідання призначене на 23 листопада о 12:20 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Полювання на дівчат. Магомет Ісаєв - російський військовий, який брав участь в окупації села Жміївки, що на Київщині. Разом із побратимами він переслідував дівчат, щоб зґвалтувати. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 22 листопада 2023 року о 12:00 в Іванківському районному суді Київської області (in absentia).

“Проти сатаністів та гомосексуалістів”.  Віктор Щербина називає себе активістом, у метро голосно вмикав із колонок запис із текстом, спрямованим проти "сатаністів і гомосексуалістів" і тримав два плакати з закликом “протистояти цьому злу", повторюючи наративи РФ, та водночас жертвувати гроші на потреби українських солдатів на Донбасі. Його обвинувачують у виправдовуванні агресії РФ проти України.

Засідання призначене на 23 листопада о 10:00 в Іванківському районному суді Київської області.

Імітація розстрілу. Олександр Кондратьєв - російський командир, який брав участь в окупації Бучанського району. Він грабував будинки, імітував розстріл і знущався над місцевою жінкою. У травні слідство оголосило йому підозру в порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 23 листопада о 14:30 в Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

«Всє, кто в чьорном — врагі».  Дмитро Антонніков, Руслан Горошков, Артем Деркач, Денис Монахов - росіяни, які вбивали людей у Бучі. Вони, як кажуть слідчі, розстріляли 26-річного охоронця супермаркету на вулиці Вокзальній. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Наразі суд на етапі підготовчих засідань.

Засідання призначене на 22 листопада о 12:15 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Рейдерські захоплення в Дніпрі.  Вадима Каплуна з Дебальцевого Донецької області обвинувачують у фінансуванні «ДНР» та видачі місць розташування підрозділів української армії. У Дніпрі він відомий через рейдерські захоплення. Його обвинувачують у державній зраді. Наразі він перебуває під вартою.

Засідання призначене на 22 листопада о 14:30 в Жовтневому районному суді Дніпра.

Здавав позиції ЗСУ. Віталій Поздняков - мешканець Дружківки Донецької області. Слідство вважає, що він працював на росіян і пересилав їм інформацію щодо кількості особового складу та військової техніки Збройних сил України на одному з блокпостів у Донецькій області. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 24 листопада о 15:00 Красноармійському районному суді Дніпро.

Житомирська освітянка.  Людмила Красуцька - заступниця директора ліцею у Житомирі та вчителька математики. Слідство підозрює її у виправданні агресії РФ проти України та глорифікації її учасників. Наразі її відсторонили від посади.

Засідання призначене на 23 листопада о 9:30 в Корольовському районному суді Житомира.

Боєць ДНР. Сергій Вознюк - громадянин України, який воював на боці Росії в складі підрозділу «ДНР» за контрактом. ЗСУ взяли його в полон. Вознюка обвинувачують у державній зраді. Наразі перебуває у таборі для військовополонених «Захід-1».

Засідання призначене на 20 листопада о 09:00 в Хортицькому районному суді Запоріжжя.

Провів окупантів в Ізюм.  Анатолій Фомичевський - колишній депутат Ізюмської міської ради від ОПЗЖ, очолював місцевий осередок партії. Прокуратура встановила, що він показав окупантам шлях у місто, про який російські військові не знали. Так вони змогли обійти українську оборону. Також він зливав солдатам РФ місця розташування волонтерів, які допомагали ЗСУ, та ветеранів, доносив на правоохоронців, тероборону Ізюма та членів їхніх сімей, поширював серед ізюмчан дезінформацію про те, що державна і міська влада начебто здали Київ та Харків та закликав співпрацювати з окупантами. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 22 листопада о 14:15 в Дзержинському районному суді міста Харків (in absentia).

Шантаж дитиною.  Микола Хачатурян - російський командир, який брав участь в окупації села Терехівка Чернігівської області. За даними слідства, він разом із іншими російськими солдатами викрав неповнолітнього сина військової. Хачатурян змушував дитину записувати голосову повідомлення для матері з проханням розповісти про позиції української армії. Хлопця тримали в гаражі два дні, в цей час росіяни телефонували та писали матері з тими ж вимогами в обмін на звільнення сина. На четвертий день хлопця відпустили. Хачатуряну оголосили підозру в порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 20 листопада о 10:00 в Чернігівському районному суді. (in absentia).

Радник голови «ДНР» та гауляйтер Каховки.  Валентин Мотузенко - “генерал-майор” «ДНР», вважається засновником батальйону «Кальмиус», “радник голови” «ДНР» і, член «союза добровольцев Донбасса». Володимир Леонтьєв - окупаційний керівник Каховки з Росгвардії. Слідство вважає, що вони викрали та катували в Новій Каховці місцевого журналіста Олега Батуріна через критику РФ та окупації Херсонщини.

Засідання призначене на 24 листопада о 14.00 в Суворовському районному суді Одеси (in absentia).

“Війна братніх народів”.  Павло Ярош звертався від імені своєї ГО "Ярош "Україна" понад усе" до СБУ з проханням порушити справу проти президента Володимира Зеленського через "державну зраду". За час повномасштабної війни Росії проти України Ярош поширював заяви про війну "братніх слов’янських народів" і "тотальне знищення українських та російських чоловіків". Його обвинувачують у виправдовуванні російської агресії.

Засідання призначене на 22 листопада о 11:00 в Київському районному суді Одеси.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ НА 20-24 ЛИСТОПАДА

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки