Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.04.2021, 12:00

Робоча група при Комітеті ВРУ розглянула зміну схеми судів Херсонської та Миколаївської областей Робоча група при Комітеті ВРУ розглянула зміну схеми судів Херсонської та Миколаївської областей

Робоча група при Комітеті ВРУ з питань правової політики розглянула пропозиції Херсонської та Миколаївської областей, які стосуються зміни мережі загальних місцевих судів у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою у розрізі районів.

Робочу групу очолює народний депутат України, член Комітету Павло Павліш.

До її складу входять представники органів та установ виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прокуратури, Національної поліції, пенітенціарних установ, територіальних управлінь ДСА України та голови апеляційних судів з кожного регіону, які у повному обсязі обізнані про особливості нового адміністративно-територіального устрою районів конкретної області.

На засіданні пілотні варіанти зміни у системі судів представили голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко та голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло.

Щодо особливостей зміни схеми місцевих судів на Херсонщині, то голова апеляційного суду Олександр Коровайко зазначив, що під час підготовки пропозицій враховувалася вся наявна в області логістична інфраструктура: відстані, наявність доріг, автобусне сполучення, кількість населення, чисельність суддів за наказами й за нормативами, і навіть прогнозоване середнє навантаження на суддів.

Олександр Коровайко зазначив, що у підсумку роботи вони зупинились на двох варіантах створення судів. Перший передбачає 6-ть судів, другий – 8, а відповідно до нового районного поділу у Херсонській області створено 5-ть районів. Схема, у якій розглядається утворення 6-и судів, передбачає поділ Каховського району, що витягнутий з півночі на південь, на два суди: Каховський і Новокаховський.

Таку пропозицію підтримав і Голова Ради суддів України Богдан Моніч. На його думку, утворення 8-и судів можна залишити тільки як резервний варіант.

"Якщо говорити про 8-ім судів, то у нас утворюється два маленьких суди, де навантаження розраховується на 7 суддів і це дуже мало. Тому я пропоную зупинитися на першому варіанті, який передбачає утворення 6-и суддів, що практично збігатиметься з новими районами"- підсумував Богдан Моніч.

В Миколаївській області пропонується утворити 5 судів на чотири новоутворених райони. Схему утворення нових судів представив голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло.

"Раніше в області було 19-ть районів і 4-и в місті Миколаєві, разом 23. Згідно з реформою буде 4-и райони, а судів ми пропонуємо 5-ть: окружний суд міста Миколаєва, Миколаївський окружний районний суд також в місті Миколаєві, Баштанський, Вознесенський і Первомайський окружні суди. Всі запропоновані суди будуть працювати в межах 500-700 справ навантаження в рік на суддю",- підсумував Микола Міняйло.

Він також звернув увагу членів робочої групи, що всі новоутворені суди працюватимуть у своїх приміщеннях, тому що навіть у місті Миколаєві немає приміщення, у яке б можна було звести один міський новоутворений суд.

У підсумку засідання схеми, які запропонували Херсонська і Миколаївські області було взято до роботи, а на наступному засіданні планується розглянути вже три регіони.

Пресслужба РСУ