Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.05.2021, 07:53

​Робоча група при Комітеті ВРУ з питань правової політики погодила нові схеми мережі судів ще для трьох областей ​Робоча група при Комітеті ВРУ з питань правової політики погодила нові схеми мережі судів ще для трьох областей

На черговому засіданні робочої групи при Комітеті ВРУ з питань правової політики, яка займається змінами мережі загальних місцевих судів в областях у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою у розрізі районів, було погоджено пропозиції трьох областей: Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської.

Нагадаємо, що робочу групу очолює народний депутат України, член Комітету Павло Павліш. До її складу входять представники органів та установ виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прокуратури, Національної поліції, пенітенціарних установ, територіальних управлінь ДСА України та голови апеляційних судів з кожного регіону, які у повному обсязі обізнані про особливості нового адміністративно-територіального устрою районів конкретної області.

Представляючи доповідачів по зміні системи судів в областях, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що всі пропозиції, які озвучуватимуть голови апеляційних судів та начальники ТУ ДСА України, пройшли детальне обговорення у Раді і можуть бути складовими елементами дорожньої карти, яка формуватиме нову систему окружних місцевих судів.

Відтак, нову схему окружних судів Дніпропетровської області членам робочої групи представили – голова Дніпропетровського апеляційного суду Наталія Деркач, начальник територіального управління Ганна Ігнатьєва, член Ради суддів України, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Дмитро Мовчан.

Голова Дніпропетровського апеляційного суду Наталія Деркач зазначила, що у змінах мережі загальних судів області враховано всі складові вимоги: кількість новоутворених районів – їх сім, кількість населення, об'єднаних територіальних громад, відстані і логістика, наявність структур правоохоронних органів, ізоляторів тимчасового тримання тощо.

"Представленню нашого варіанту утворення нових окружних судів передувало тривале і детальне обговорення у судах, консультації з представниками правоохоронних органів та органів місцевої влади, у підсумку якого ми прийшли до єдиного і дієвого, на нашу думку, варіанту, який передбачає утворення 16 окружних судів замість 46–и чинних на даний час", - повідомила голова апеляційного суду.

Разом з тим, Наталія Деркач зазначила, що це робочий варіант, до якого можуть вноситися певні зміни, які стосуватимуться назви судів, приміщень, у яких вони розташовуватимуться, кількості суддів відповідно до розрахунків навантаження, але суттєво на зміну запропонованої схеми вони вже не впливатимуть.

Аналогічна ситуація і в Запорізькій області. Запропоновану схему окружних судів, узгоджену з керівництвом апеляційного суду, представили начальник ТУ ДСА України в Запорізькій області Ірина Бєлікова та член Ради суддів України, суддя Комунарського районного суду міста Запоріжжя Роман Холод.

Керівниця територіального управління Ірина Бєлікова зазначила, що новоутворені окружні суди будуть розташовуватися в межах п'яти новоутворених районів, це чотири окружних суди: Васильківський, Мелітопольський, Бердянський, Пологівський і чотири суди в місті Запоріжжя, до яких увійдуть території новоутвореного Запорізького району. Відтак, відповідно до нової схеми в Запорізькій області замість 24 судів буде утворено 8-ім окружних судів.

Підтвердив схему нових окружних судів Запорізької області і член Ради суддів України Роман Холод. "Позиція Запорізької області щодо утворення нових окружних судів узгоджена на усіх рівнях і в першу чергу з головою запорізького апеляційного суду Валерієм Бєлкою. Тому я підтримую пропозиції, які озвучила пані Ірина і вважаю, що у новій схемі максимально враховано забезпечення доступу громадян до правосуддя", - зазначив Роман Холод.

Щодо схеми судів Івано-Франківської області, то після більш детального опрацювання, зокрема з урахуванням навантаження на суддів і за кількістю розглянутих справ, вона скоротилася з семи судів до шести. Як зазначили керівники територіального управління: начальник Оксана Рибак та заступник Ігор Андрієчко, кількість суддів і навантаження на суд дозволяє об'єднати в один два суди. Мова йде про Косівський районний суд та Верховинський районний суд області.

"На базі цих судів буде утворений Косівський окружний суд, до якого за підсудністю увійдуть територіальні громади двох новоутворених районів. Бо, як показують розрахунки по навантаженню, не зовсім доцільно утримувати суд, де справи розглядатиме один суддя. Ця позиція також узгоджена з головою Івано-Франківського апеляційного суду", - інформував Ігор Андрієчко. Відтак, в Івано-Франківській області після оптимізації замість 17 місцевих загальних судів діятиме 6 окружних судів.

Підсумовуючи засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що узгодження схеми нових окружних судів в областях свідчить про високий професіоналізм та відповідальність представників судової влади, представників виконавчих органів державної влади та органів місцевого самоврядування на місцях, правоохоронців, які на рівні з суддями зацікавлені в організації належного доступу громадян до правосуддя.

Пресслужба РСУ