Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.04.2021, 07:47

Робоча група щодо зміни системи місцевих судів розглянула пропозиції Волинської та Одеської областей Робоча група щодо зміни системи місцевих судів розглянула пропозиції Волинської та Одеської областей

6 квітня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи щодо зміни системи місцевих судів. Робоча група створена при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, який очолює Андрій Костін. Робочу групу очолює народний депутат України, член Комітету Павло Павліш.

На засіданні своє бачення реорганізації місцевих загальних судів представили представники Волинської, як однієї з найменших областей України, та Одеської, як однієї з найбільших.

Зазначимо, що до складу робочої групи входять представники органів та установ виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прокуратури, Національної поліції, пенітенціарних установ, територіальних управлінь ДСА України та голови апеляційних судів з кожного регіону, які у повному обсязі обізнані про особливості нового адміністративно-територіального устрою районів конкретної області.

Робочою групою було схвалено пропозиції представників Одеської та Волинської областей щодо оптимізації судів.

Так у Волинській області замість 17  судів планується утворитиокружних судів. У Одеській області замість існуючих 33  судів планується 14   окружних судів.

Разом з тим, після засідання робочої групи, в окремих ЗМІ почала з’являтися інформація, що реорганізація системи судів передбачає значне збільшення чисельності суддів у новостворених судах.

У цьому зв’язку Рада суддів України вважає за потрібне наголосити, що робоча група не розглядала та не розглядає будь-яких питань щодо визначення штатної чисельності суддів. 

Жодних рішень щодо збільшення кількості суддів робочою групою не приймалось.

Кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Наразі у цьому напрямку працює робоча група щодо зміни методики обліку статистичних даних, передбаченої чинною звітністю, доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах. Попередні напрацювання цієї робочої групи дають можливість говорити про прогнозовану чисельність суддів в окремих судах, однак ці цифри є виключно попередніми. Детальніше про це тут.

Пресслужба РСУ