Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.01.2019, 16:44

​Робоча зустріч Голови Ради суддів України з експертами Консультативної місії ЄС ​Робоча зустріч Голови Ради суддів України з експертами Консультативної місії ЄС

Сьогодні, 24 січня 2019 року, відбулася зустріч Голови Ради суддів України Олега Ткачука з представниками Консультативної місії Європейського Союзу Маркусом Ролофсом - радником з питань верховенства права, менеджером проекту КМЄС з судової безпеки та Юрієм Сівологою – спеціалістом з питань кримінального судочинства, яких супроводжувала перекладач місії Марина Бурдун.

Предметом зустрічі було обговорення питань, що пов'язані із запровадження єдиних стандартів організації роботи судів та забезпечення безпекового компонента у них.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що ці питання є одними з головних завдань над вирішенням яких Рада працюватиме цього року. Ними опікується Комітет РСУ з питань організаційно-кадрової роботи судів та органів суддівського самоврядування, який очолює суддя Верховного Суду Володимир Кравчук, а одним із нещодавніх рішень Ради щодо забезпечення безпеки у судах, було рішення РСУ від 26 жовтня 2018 року №65 "Про заходи забезпечення безпеки судів і суддів, охорони судів та осіб, котрі беруть участь у здійсненні судочинства", яким серед іншого, пропонувалося звернутись до Міністерства внутрішніх справ України щодо вжиття заходів по забезпеченню підтримання громадського порядку в усіх судах України, а також охорони приміщень суду, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони.

Служба судової охорони в повному обсязі виконувати свої повноваження ще не почала, тому, на думку Олега Ткачука, рішення РСУ від 26 жовтня 2018 року №65 не втрачає своєї актуальності, як і звернення до Державної адміністрації України щодо забезпечення всіх залів судових засідань та кабінетів суддів засобами сповіщення про небезпеку ("тривожними кнопками") та забезпечення, за рахунок коштів Державного бюджету України, житла суддів охоронною сигналізацією протягом 2019 року.

"Питання забезпечення безпеки суддів, охорони судів та осіб, які беруть участь у судочинстві є одним з ключових напрямків уваги та діяльності Ради суддів України. Проте, вирішити це питання тільки силами РСУ не можливо, тут задіяні і ДСА України, і ВРП, і Міністерство внутрішніх справ, і ще цілий ряд державних структур, які прямо чи опосередковано задіяні у вирішенні цього питання", - зазначив Олег Ткачук.

Щодо єдиних стандартів організації роботи судів, то зараз збирається та опрацьовується інформація на підставі якої можна буде сформувати узагальнене бачення "суду майбутнього".

"Саме для якісного і реалістичного виконання цього завдання Рада суддів України проводить активні консультації з міжнародними Проектами, які у більшості з них, через наявні у них можливості, вже залучені до виконання цієї роботи", - інформував Олег Ткачук міжнародних експертів.

Він також акцентував увагу пана Ролофса, що в залежності від тих підходів, які Рада суддів України сформулює щодо стандартів організації роботи суду, будуть формуватися запити щодо фінансування судів, забезпечення їх залами судових засідань, засобами охорони, встановлення служби судової охорони у залежності від потреб суду.

Сторони домовились, що наступна зустріч, під час якої планується предметне обговорення підтримки, котру планує надати у зазначених питаннях Консультативна місія Європейського Союзу, відбудеться вже найближчим часом.

Прес-служба РСУ