Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.04.2019, 10:11

Робочі групи РСУ обговорили зміни до Кодексу суддівської етики та правил поведінки працівників апарату судів Робочі групи РСУ обговорили зміни до Кодексу суддівської етики та правил поведінки працівників апарату судів

У Раді суддів України відбулися координаційні наради робочих груп, які працюють над змінами до Кодексу суддівської етики та над оновленням правил поведінки працівників апарату судів. До складу робочих груп, окрім членів РСУ входять представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України та судді з обласних судів, які задіяні у підготовці документів.

Керівник робочих груп від Ради суддів України, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Верховного Суду Єгор Краснов зазначив, що два документи, над якими зараз працюють у Раді, є базовими для суддів і працівників апарату суду.

"Кодекс суддівської етики – це настільна книга для судді, яка є визначальним орієнтиром поведінки у питаннях дотримання етичних норм, врегулювання конфлікту інтересів і навіть запобігає корупційним діям, бо суддя, який має високоморальні принципи, ніколи ними не поступиться заради особистої, корисливої вигоди. Щодо правил поведінки працівників апарату судів, то вони мають безпосереднє відношення до організації роботи в судах. Саме від працівників апарату, від їхнього професіоналізму, від вміння спілкуватися з людьми і від рівня надання їм судових послуг, залежить, власне, сприйняття громадянами судової влади, в цілому", - наголосив Єгор Краснов.

Він також зазначив, що до оновлення зазначених документів, окрім робочих груп, активно залучаються судді і працівники апарату судів.

"Вся інформація, яка надходить до Ради суддів України з регіонів, ретельно аналізується та узагальнюється. І ми вже готові приступити до розробки концепції та робочого варіанту змін до Кодексу суддівської етики і до оновлення правил поведінки працівників апарату", - підсумувала членкиня робочої групи Галина Діброва.

Загалом, щодо Кодексу суддівської етики та коментаря до нього, то зміни торкнуться статей 4, 10, 12, 18 та 20. Правила поведінки працівників апарату судів будуть оновлені цілковито з урахуванням вимог нового чинного законодавства, а саме Кодексів, які вступили в дію з грудня 2017 року.

"Авторитет судової влади залежить не лише від рішень, які приймаються у судах, а від поведінки та ставлення до своєї роботи суддів та працівників суду, яких в Україні, в апеляційних та місцевих судах, нараховується 25 тисяч 200 осіб", - сказав Єгор Краснов.

У підсумку, керівник робочих груп, голова Комітету РСУ Єгор Краснов зазначив, що хоч над оновленням документів працюють робочі групи у тісній взаємодії з представниками судової влади з регіонів та за підтримки громадських організацій і донорських проектів, вагу вони отримають після того, як отримають схвалення найвищим форумом суддівського самоврядування – з'їздом суддів України.

Допоки ж, свої пропозиції до оновлення документів висловили: Тетяна Малашенкова - член Вищої ради правосуддя, секретар Другої Дисциплінарної палати, Валентина Устименко – секретар кваліфікаційної палати ВККС України, Марина Іонова – начальник відділу по роботі з персоналом секретаріату ВККС України, Ольга Шаповалова – начальник відділу підготовки викладачів НШС України, Тетяна Опанасюк – начальник відділу правової експертизи ДСА України, Яна Машарова – начальник відділу по роботі з кадрами ДСА України, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник, суддя Черкаського окружного адміністративного суду Лариса Трофімова та Ашот Агоян - експерт проекту "Нове правосуддя".

Раду суддів України на засіданні робочих груп, окрім керівника Єгора Краснова, представляли члени РСУ: Вадим Бутенко, Людмила Дьомич, Галина Діброва, Інна Плахтій.

Прес-служба РСУ