Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.07.2017, 11:54

Роботу Саксаганського районного суду міста Кривий Ріг було заблоковано представниками позивача Роботу Саксаганського районного суду міста Кривий Ріг було заблоковано представниками позивача

Голова Саксаганського районного суду міста Кривий Ріг, Дніпропетровської області Олексій Євтушенко зустрівся сьогодні з журналістами місцевих видань з тим, щоб інформувати їх про події в суді, які відбулися 4 липня 2017 року, а їх наслідком стало блокування роботи установи. 

Як було повідомлено представникам ЗМІ, суддею Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу, Дніпропетровської області, Назаром Гринем здійснювався розгляд справи за скаргою громадянки Меркулової О.А. на постанову про закриття кримінального провадження. 

Вказане кримінальне провадження, на думку представників як позивача так і громадськості, мало суспільний резонанс. Разом з тим, так званий, підвищений інтерес громадськості до справи, як стало відомо із брифінгу голови суду Олексія Євтушена, переріс у грубе порушенням правил поведінки у суді аж до неприхованих проявів тиску на суддю.

Голова суду під час зустрічі з журналістами місцевих видань, зазначив, що у процесі розгляду справи, близько 15.30 заявником, громадянкою Меркуловою, було заявлено клопотання про допуск до участі по справі її представників. Саме клопотання, відповідно до законодавства, було розглянуто суддею в нарадчій кімнаті, після виходу з якої суддя не зміг оголосити зміст ухвали через зухвалу поведінку, підвищення голосу, створення шуму в залі суду та крики представників позивача, які позиціонували себе з громадськими активістами. 

Суддя був змушений оголосити перерву в засіданні, однак, громадяни категорично відмовилися залишити залу судового засідання, оскільки вважали, що суддя зобов’язаний продовжити розгляд скарги на постанову про закриття кримінального провадження. 

Як наслідок, станом на 22 годину 35 хвилин громадяни відмовилися залишати залу судового засідання, здійснивши у такий спосіб захоплення будівлі Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу.

Коментуючи події четвертого липня, голова суду Олексій Євтушенко зазначив, що на громадян Петуніна Р.Б. та Меркулову О.А. складено протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.185-3 КУпАП за фактами прояву неповаги до суду.

Разом з тим, керівництво суду вважає за необхідне попередити, що за подібні порушення українське законодавство передбачає цілком конкретні покарання, які реалізовуються через постановлення рішення про видалення будь-кого із зали засідання та притягнення до відповідальності. Зокрема, за непідкорення розпорядженням головуючого або за порушення порядку під час судового засідання, а так само за вчинення дій, які свідчать про явну зневагу до суду або до встановлених у суді правил, винуваті особи можуть нести адміністративну відповідальність за ч. 1 ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, "Прояв неповаги до суду", що тягне за собою накладення штрафу від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. При цьому, питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення.

Прес-центр судової влади