Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.12.2023, 07:55

Розклад судових засідань у справах війни з 11-15 грудня від МІПЛ: 22 справи щодо війни, за якими радимо стежити Розклад судових засідань у справах війни з 11-15 грудня від МІПЛ: 22 справи щодо війни, за якими радимо стежити

У США чотирьох російських військових звинуватили у воєнних злочинах

США оголосили звинувачення чотирьом військовим армії РФ у воєнних злочинах: тортурах, незаконному ув’язненні та нелюдському поводженні. Вони скоїли це проти американця під час окупації Херсонської області.

ЧИТАТИ

“Добровільно здатися в полон”. Мешканця Харківщини судять за “здачу” росіянам українського військового

Село Бабенкове на Харківщині, що за 20 хвилин їзди від Ізюма, пробуло в російській окупації пів року. У цей час місцевих катували. Слідство вважає, що одним із тих, хто здавав людей окупантам, був Віктор. Йому 59 років, жив у Бабенковому, після звільнення села переховувався. Його затримали навесні 2023-го. Віктор провини не визнає, каже, що не ховався і любить Україну. Справу слухають у Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області, за яким через бойові дії до травня цьогоріч була підсудність Ізюмського міськрайсуду. МІПЛ розповідає про засідання, позицію обвинуваченого і як допитуватимуть 11 свідків.

ЧИТАТИ

Чат-боти, воєнні злочини та розвідка: 22 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Колишній адвокат-блогер. За даними СБУ, Сергій Крижанівський, колишній адвокат, який мав у Ютубі понад 100 тисяч підписників, транслював ідеї повалення конституційного ладу в Україні та дискредитував владу. Його ролики активно підхоплювали російські пропагандисти й Телеграм-канали вагнерівців. У вересні 2023 року суд відправив чоловіка під домашній арешт та зобов’язав носити електронний браслет контролю. Йому інкримінують публічні заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

Засідання призначено на 13 грудня о 12:00 у Святошинському районному суді Києва.

Співпрацював із окупантами під час окупації Київщини. Олександр Харченко — житель Димера, який, за даними слідства, під час окупації Київщини оголосив себе головою місцевої адміністрації. Він допомагав роздавати дмтелям російську гуманітарну допомогу, контактував із російськими військовими. У суді обвинувачений свою провину не визнає, наголошує, що допомагав людям. Харченка обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 12 грудня о 14:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Російський нацгвардієць, який знущався з мешканців Гостомеля. Бійця Нацгвардії РФ Андрія Хітрова обвинувачують у катуванні, побитті та знущаннях над місцевими жителями в Гостомелі, що на Київщині. Це порушення правил та звичаїв війни. За даними слідства, у березні 2022 року в окупованому Гостомелі Хітров разом із іншими військовими кошмарив населення незаконними обшуками, а також брав участь у побитті та незаконному затриманні місцевих.

Засідання призначено на 13 грудня о 14:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Смотрящий від окупантів. Олександр Реймер після окупації Запорізької області перебрався з Криму до Кам’янки-Дніпровської, де обійняв посаду “заступника голови окупаційної адміністрації”. За даними медіа, він активний діяч партії «Єдіная Росія», очолював раду при окупаційному міністерстві транспорту Криму. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. У ЗМІ повідомляли, що він брав участь у викраденні зерна з тимчасово окупованої частини Запорізької області та грабував місцевих жителів. У серпні ГУР повідомляло, що спрямувало дрон-камікадзе в квартиру, яку зайняв Реймер. Унаслідок вибуху він отримав поранення. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 11 грудня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Окупаційний «мер» Енергодара. Олександр Молоков із позивним «Волга», за даними ЗМІ, впродовж 2014—2016 років був начальником управління капбудівництва в окупованій Алушті. Звідти його звільнили, а згодом засудили за хабарництво. Після повномасштабного вторгнення РФ він прибув до Енергодара, називаючи себе «мером». Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. За інформацією ЗМІ, він організовував вивезення зерна з окупованої території Запорізької області до Криму.

Засідання призначено на 13 грудня о 10:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Колишній голова Харківського облуправління СБУ. Романа Дудіна обвинувачують у державній зраді. Слідчі переконані, що в лютому 2022 року Дудін хотів захопити владу в регіоні та усунути голову Харківської ОВА, адже розраховував на хороше ставлення від окупантів. Також, за версією слідчих, СБУ під керівництвом Дудіна не виконувала поставлених завдань. Обвинувачений запевняє, що його обмовили. Він подав позови до пʼяти українських правоохоронних органів. Каже, що на той час був на важливій службі і захищав Україну.

Засідання призначено на 14 грудня о 15:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Погрожував цивільним стратою. Анатолій Возисов — командир бойової машини збройних сил РФ. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. За інформацією слідства, він катував та імітував страту цивільних мешканців Київщини.

Засідання призначено на 11 грудня о 11:30  у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Полювання на дівчат. Нагадуємо про справу Магомеда Ісаєва ― російського військового, який брав участь в окупації села Жміївки, що на Київщині. Разом із побратимами він переслідував дівчат, щоб зґвалтувати. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 12 грудня о 12:00  в Іванківському районному суді Київської області (in absentia).

Закопували в холодну землю. Олександр Борисов, Раян Мадяєв, Максим Сулайндзюга ― солдати 4-ї окремої мотострілецької бригади 35 загальновійськової армії ЗС РФ. За даними обвинувачення, вони катували мешканця села Гавронщина Макарівської ОТГ. Упродовж тижня чоловіка били, погрожували розстрілом, зв’язували руки та ноги мотузкою, роздягали, закопували в холодну землю, не давали їжу та одяг. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 грудня о 10:30  у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Катування у Богданівці. Нагадуємо про справу Олександра Васильєва і Олексія Булгакова ― військових 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Під час окупації села Богданівка на Київщині, як каже слідство, вони взяли в полон і катували місцевого тероборонівця. Той каже, що саме Булгаков віддав наказ бити. Обом інкримінують порушення законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 грудня о 16:30  у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Розстріл авто. Григорій Бірюков ― військовий розвідувальної роти 173-го окремого гвардійського розвідувального батальйону 106-ї гвардійської повітряно-штурмової дивізії. Його підозрюють у розстрілі цивільних авто на Київщині ― 6 березня росіяни відкрили вогонь по евакуаційній колоні. Бірюкова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 11 грудня о 10:10 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Постріл у цивільного. Максим Біленко ― сержант 36 окремої мотострілецької бригади РФ, яка окупувала Бучу. Двадцять сьомого березня він побачив на вулиці чоловіка, дочекався, поки той відчинив двері авто, вистрілив йому в живіт. На звук вийшла сусідка. Біленко ще з трьома військовими теж підійшли до чоловіка, насміхалися, коли він лежав на землі. Сусідка вмовила росіян повезти пораненого до лікарні. Біленка обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 13 грудня об 11:30 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Справа Медведєва. Нагадуємо про засідання у справі Андрія Медведєва — російського десантника, якого взяли в полон на Херсонщині. Його обвинувачують у тому, що в березні 2022 він імітував розстріл цивільних в Ірпені та був причетний до викрадень і катувань, наразі два епізоди об’єднали в одну справу і вже слухають свідків. Медведєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 13 грудня о 13:45  в Ірпінському міському суді Київської області.

Розвідка для “Вагнера”. Юрій Чернишов ― відставний військовий. Слідство вважає, що його завербувала розвідувальна група ПВК “Вагнера”. Чернишов передавав їм інформацію про переміщення військових Житомирщиною, місцеві навчальні центри, системи відеонагляду на адмінбудівлях. Чернишов планував втекти в Білорусь, але його затримали за 300 метрів від кордону. Свою вину він не визнає. Чернишова обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 12 грудня об 11:00  в Богунському районному суді Житомира.

“Народне ополчення Запоріжжя”. Юрій Петровський був у запорізькому осередку компартії та очолював Союз радянських офіцерів. У 2001 році його засудили з план держперевороту ― планував піти танками на Київ, повернути радянську конституцію, а якщо не вдасться ― підірвати реактори ЧАЕС та Київську ГЕС. У 2015 став депутатом Запорізької облради. Навесні 2023 Петровського затримала СБУ за підозрою в коригуванні ракетних ударів по місту. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 11 грудня о 10:00  у Жовтневому районному суді Запоріжжя.

Катування патріотів. Аюб Ельдаров ― підполковник із Дагестану, командир батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ росгвардії. Його призначили «комендантом селища Чернігівка» в Бердянському районі. Він сформував каральні загони. За його наказом окупанти, каже слідство, розшукували і викрадали українських патріотів. Цивільних звозили до катівні, застосовували жорстокі тортури з використанням отруйних хімічних речовин та електроструму. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 12 грудня о 9:30  у Вільнянському районному суді Запорізької області (in absentia).

Пенсіонерка і чат-боти. Ірина Колеснік ― 65-річна пенсіонерка з Миколаєва. Слідство вважає, що вона неодноразово передавала росіянам дані для коригування ударів по місту через чат-боти. Також у соцмережах вона поширювала пости про виправдання дій РФ, підтримку Путіна і ностальгію за СРСР. Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 13 грудня о 13:30 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Намісник монастиря. Михайло Пімашин ― архімандрит, намісник чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ МП. Очевидці окупації кажуть, що він освячував російських військових, давав інтерв’ю російським пропагандистам, писав листа помічнику російського патріарха Кирила з проханням про гуманітарну допомогу, казав, що громада підпорядковується РПЦ. Пімашина обвинувачують у виправданні збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 12 грудня о 14:00  у Дзержинському районному суді Харкова.

“Перенавчання” вчителів в РФ. Тетяна Книш очолювала відділу освіти, культури, молоді та спорту Петропавлівської сільської ОТГ Куп’янського району, керувала місцевою виборчою комісією. Слідство вважає, що вона погодилася на посаду в окупаційній “районній адміністрації” і відповідала за впровадження стандартів освіти РФ та виїзди вчителів на “перенавчання” до “ЛНР”, під час якого зокрема скопіювали тамтешню дошкільну програму. Книш обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 11 грудня об 11:00  у Червонозаводському районному суді Харкова.

Обстріл села з танку. Юрій Запорожський і Микита Хлистов ― оператор-навідник танку та його командир зі 138-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Слідство вважає, що 29 квітня вони розстрілювали з танку будинки в селі Велика Роганка на Харківщині. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 11 грудня о 12:00 у Харківському районному суді Харківської області (in absentia).

Знущання над родиною. Нагадуємо про справу Орлана Доржу ― російського військового з 55-ої окремої мотострілецької бригади 2-ї армії Центрального військового округу. Він брав участь в окупації Чернігівщини минулої весни. Слідство вважає, що Доржу 5 березня прийшов до обійстя, де в підвалі ховалася родина з дітьми, імітував вибух гранати, погрожував цим і примусив родину вийти нагору. Після обшуку та погроз відправив їх назад у підвал і зачинив двері. Там вони просиділи сім годин. Доржу обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 13 грудня о 9:45  у Чернігівському районному суді (in absentia).

Розстріл через білизну. Нагадуємо про справу на Чернігівщині. Сат Аржаан ― російський військовий із Туви, служить у 55-й окремій мотострілецькій бригаді. Слідство вважає, що він розстріляв двох українських військових у селі Слобода на Чернігівщині. Коли до села зайшли росіяни, місцевий житель сховав двох українських військових, що випадково там опинилися. Він дав їм цивільний одяг, але вони не переодягнули білизну. В один із днів росіяни вивели всіх із підвалу й наказали роздягнутися ― так зрозуміли, що серед цивільних двоє мають стосунок до ЗСУ. Їх розстріляли. Сат Аржаана обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 13 грудня о 14:00  у Деснянському районному суді Чернігова (in absentia).

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 11-15 ГРУДНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.