Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.04.2020, 07:01

РСУ звернеться до ВС щодо конституційності обмежень суддівської винагороди на період карантину РСУ звернеться до ВС щодо конституційності обмежень суддівської винагороди на період карантину

Рада суддів України звернеться до Верховного Суду щодо конституційності окремих положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

Голова Ради суддів України Богдан Моніч провів робочу нараду з членами Ради, під час якої було обговорено положення Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік", за який Верховна Рада України проголосувала 13 квітня 2020 року.

Під час наради Голова Ради суддів України зазначив, що відповідно до Закону, з квітня 2020 року та на період карантину, установленого Кабінетом Міністрів України, суддівська винагорода для всіх діючих суддів, у тому числі суддів Конституційного Суду України, членів Вищої ради правосуддя та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України нараховується у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року.

"Зазначений закон був прийнятий без урахування застережень суддівської спільноти та очевидно порушує гарантії суддівської незалежності, до яких належить суддівська винагорода"- зазначив Богдан Моніч. Він також зауважив, що судова влада так і не отримала від уряду жодного обґрунтування економічної доцільності змін в частині зменшення суддівської винагороди, що таки свідчить про відсутність легітимної мети у прийнятті цього закону.

У підсумку робочої наради, присутні члени Ради суддів України одностайно вирішили в найкоротші строки звернутися до Верховного Суду з пропозицією невідкладно розглянути питання щодо прийняття рішення про звернення з відповідним поданням до Конституційного Суду України з питання конституційності окремих положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік".

З огляду на те, що Закон прийнято з внесенням техніко-юридичних і редакційних правок і наразі відсутній його автентичний текст, відповідне питання включене до порядку денного чергового засідання Ради суддів України, яке відбудеться 24.04.2020 року в режимі відеоконференції.

У разі опублікування закону до того часу – відповідне питання Рада суддів України може розглянути на позачерговому засіданні Ради.

Нарада відбулася в режимі відеоконференцзв'язку (ВКЗ) з використанням Zoom, участь у засіданні взяли 11 членів Ради суддів України.

Пресслужба РСУ