Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.10.2019, 13:46

Сьогодні у Києві відбулося засідання Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя Сьогодні у Києві відбулося засідання Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя

Сьогодні у Києві відбулося засідання Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя. Богдан Моніч, вітаючи присутніх голів судів, висловив сподівання, що зустрічі саме в такому форматі є дуже важливими для подальшої співпраці. 

"Ніхто не знає краще про проблемні питання, які виникають на рівні регіону, ніж голова апеляційного суду. Такі зустрічі дозволяють почути кожного і спільно відшукати можливе рішення", - сказав очільник органу суддівського самоврядування Богдан Моніч.

Під час засідання було розглянуто низку нагальних питань щодо кваліфікаційного оцінювання суддів, конкурсів на заміщення вакантних посад суддів, стану впровадження Єдиної судово-інформаційної системи, проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" у частині забезпечення здійснення правосуддя.

Про кадровий дефіцит суддів говорили голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко і голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков. 

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук ознайомив присутніх з планами діяльності робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи. В ході обговорення Голова РСУ Богдан Моніч поцікавився у Голови робочої групи Комісії з питань правової реформи Миколи Оніщука, чому після установчого засідання робочої групи до Верховної Ради України був внесений законопроект №2271, яким передбачається звільнення суддів від першої до останньої інстанції у разі скасування судового рішення судами вищої інстанції або Європейським судом з прав людини. "Чи означає це, що і надалі законопроекти щодо судоустрою будуть вноситися без попереднього опрацювання робочою групою?"- запитав Богдан Моніч.

Відповідаючи на запитання очільника органу суддівського самоврядування, Микола Оніщук підкреслив, що він вже мав кілька зустрічей з представниками Офісу Президента, під час яких було досягнуто домовленості, що будь-які подальші законопроекти стосовно діяльності суддів і судової влади мають направлятися для обговорення і надання пропозицій до робочої групи. Також Микола Оніщук висловив впевненість, що згаданий законопроєкт прийнято не буде.

Заступник голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна порушила проблему фінансування судів й окреслила шляхи її вирішення. Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі свою доповідь присвятила член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова. 

Про умови та строки запровадження ЄСІТС та поточну роботу з розробки та впровадження модулів системи доповів генеральний директор ДП "Інформаційні судові системи" Олег Тертичний.

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар розповів про поточний стан та перспективи розвитку Служби судової охорони. Зокрема, нагадав, що формування ССО розпочато 22 березня 2019 року. На сьогодні призначено 16 керівників територіальних управлінь ССО, а у Вінницькій області вже прийняли присягу 30 фахівців, які несуть службу у 6 судах Вінницької області. Крім того, розроблено Стратегію розвитку Служби судової охорони та проект Закону України "Про службу судової охорони".

Пресслужба РСУ