Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.01.2024, 07:19

Справи з маркером "війна": 9 справ, за якими радимо стежити у перший тиждень 2024 року Справи з маркером

“Ізоляція”. Євген Бражников до 2010 року працював оперуповноваженим в Управлінні карного розшуку МВС у Донецькій області. У 2016 році Бражников був заступником директора з безпеки Донецького енергозаводу під владою «ДНР». У 2016 році «МГБ ДНР» арештувало Бражникова за незаконне зберігання зброї. Бражников відсидів три з половиною роки, з них більше двох років — в «Ізоляції». У 2019 році його обміняли. Звільнені бранці серед обміняних упізнали в ньому прислужника тюремників «Ізоляції», який нібито брав участь у тортурах. У березні 2020 року йому повідомили про підозру в участі у терористичній групі за співпрацю з тюремниками «ДНР» та порушенні законів і звичаїв війни. Спочатку Бражников перебував під домашнім арештом, потім під особистим зобов'язанням. На засіданні мають оголосити вирок.

Судове засідання призначено на 3 січня о 12:00 у Шевченківському районному суді.

Російські стандарти освіти. Віктор Горшколєпов — директор Біловодського ліцею № 1 Луганської області. Під час окупації міста перевів заклад на російські стандарти. Слідство вважає, що він пропагував “руський мір”, скеровував учителів на перепідготовку за стандартами РФ. Його обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначено на 4 січня о 14:00 у Першотравенському міському суді Дніпропетровської області (in absentia).

Вулична з Лимана. Валентина Ткач з Лимана була активною в житті громади, стежила за порядком на своїй вулиці, як це прийнято в місті. Була заступницею голови одного з мікрорайонів. Коли Лиман захопили росіяни, а голова поїхав — зайняла його місце. Ткач контактувала з росіянами, щоб мати від них продукти та вугілля для місцевих. Її обвинувачують у колабораціонізмі. Жінка провини не визнає.

Засідання призначено на 4 січня о 14:00 в Індустріальному районному суді Дніпра.

“Парад” військовополонених у “ДНР”. Ольга Сухова живе в Донецьку. У 2014 році, ймовірно, конвоювала “парад” українських полонених, організований “ДНР” на День незалежності України. У своїх соціальних мережах вітала зі святом під фотографією українських полонених на сторінці про Донецьк. Раніше в цій справі обвинувачували українську ветеранку Валерію Котелець із позивним “Фортуна”. Сухову обвинувачують у порушення законів та звичаїв війни.

Засідання призначено на 5 січня о 15:30 в Індустріальному районному суді Дніпра (in absentia).

Коригувальник по Миколаєву. Віктор Ярмоленко — 72-річний мешканець Миколаєва. Слідство вважає, що він передавав росіянам інформацію про розміщення техніки та військ, коригував удари. Також Ярмоленко нібито передавав фото та координати Миколаївської ТЕЦ. Місцевий активіст писав, що Ярмоленку за це платили. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 4 січня о 14:00 у Центральному міському суді Миколаєва.

Дагестанський ОМОН. Азамат Хасбулатов і Саід Гусейнов ― військові Махачкалинського ОМОНу. Вони були серед тих, хто окупував Василівку на Запоріжжі. Полювали на місцевих активістів, посадовців і військових. Слідство каже, що катували людей у райвідділку поліції: били струмом, заганяли голки під нігті, виливали на шкіру хімічні реактиви, погрожували вбити рідних. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 2 січня о 10:00 у Заводському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Плювок у військового. Роман Заволока — мешканець Полтави та фітнес-блогер. Цьогоріч він став відомим: ображав військових, плюнув в одного з них ― зняв це на відео й опублікував. Йому інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Засідання призначене на 3 січня о 13:15 в Октябрському районному суді Полтави.

Львівський комуніст-регіонал. Ігор Нєкрасов родом із РФ, живе у Львові. Був секретарем у локальному осередку Компартії, від Партії регіонів невдало балотувався до ВР. За версією слідства, у 2022 році підтримав повномасштабне вторгнення РФ в Україну, писав про це на своїй сторінці в “Однокласниках”, створив кілька фейкових акаунтів, де вихваляв СРСР й окупацію півдня України. Його затримали за підозрою в посяганні на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 3 січня об 11:00 у Шевченківському районному суді Львова.

Сільський староста з Харківщини. Микола Чашка-Ратушний десять років очолював село, а згодом громаду з центром у Лісній Стінці. Він був членом Партії регіонів. Слідство вважає, що в 2022 році перейшов на бік росіян, отримав “чиновницьку посаду” і наводив обшук директорки місцевого навчального закладу, що була проти окупації. У 2023 Чашку-Ратушного затримали за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначене на 3 січня о 14:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 1-5 СІЧНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.