Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.06.2019, 13:43

​Стаття 375 КК України. Домоклів меч для суддів? ​Стаття 375 КК України. Домоклів меч для суддів?

Голова Ради суддів України Олег Ткачук, реагуючи на пропозиції суддів щодо вивчення ситуації, пов’язаної із "конвеєрним" внесенням до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) інформації про вчинення суддями правопорушень передбачених ст. 375 КК України, та з метою вжиття заходів відповідного реагування, запропонував апеляційним судам  проведення узагальнення судової практики з цього питання за 2018 рік – І півріччя 2019 року. 

Олег Ткачук зазначив, що можливість прийняття рішень про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей стосовно вчинення суддями правопорушень, передбачених статтею 375 Кримінального Кодексу України, інколи використовуються з метою тиску та є небезпечною тенденцією, яка загрожує правосуддю і ефективному захисту прав, свобод та інтересів.

"На жаль, ми не володіємо достеменною статистичною інформацією із окресленого питання, тому ми маємо її запросити у судів і, думаю, що судді сприймуть наше звернення з розумінням", - сказав Олег Ткачук.

Разом з тим, голова Ради зазначає, що становлення в Україні норм законодавства про кримінальну відповідальність за умисне неправосудне судове рішення було складним і суперечливим процесом, хоча і мало на меті цілковито благородну мету – убезпечитися від зловживань у сфері правосуддя.

Проте, зі слів Олега Ткачука, зараз правила статті 375 КК України починають використовувати, щоб роками тримати суддю під страхом кримінальної відповідальності із надуманих підстав. "Так тривати не може і ми, судді, будемо боротися з таким станом речей усіма законними методами, адже вплив на суддю безпідставними звинуваченнями загрожує об’єктивному судочинству, може впливати на неупередженість при вирішенні судових справ", - резюмував Олег Ткачук.

Він також зазначив, що за результатами отриманої інформації від судів, Рада суддів України проведе широку дискусію із участю Верховного Суду, ВРП, правоохоронних органів для того, щоб забезпечити незалежність суддів та захистити інтереси правосуддя. 

Для оперативності вирішення зазначеного питання, інформацію необхідно надати Раді суддів України на електронну адресу: davidenko@court.gov.ua

Прес-служба РСУ