Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.12.2019, 12:32

Суддівській спільноті представлено Висновок КРЄС №22 про "Роль помічників суддів" Суддівській спільноті представлено Висновок КРЄС №22 про

Сьогодні у Верховному Суді суддівській спільноті було представлено новий Висновок №22 Консультативної ради європейських суддів "Роль помічників суддів".

Участь у засіданні круглого столу взяли Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов, Наталія Шукліна проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, радник Голови ДСА України Світлана Глущенко, Арташес Мелікян, керівник Секретаріату консультативної ради європейських суддів, Олена Литвтненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні, Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, Ольга Примак-Березовська, голова громадської організації "Асоціація помічників суддів України" та інші представники суддівської спільноти, чия професійна діяльність у значній мірі залежить від роботи помічників суддів.

Сам висновок учасникам, під час засідання круглого столу, презентував Арташес Мелікян, керівник Секретаріату Консультативної ради європейських суддів, зазначивши при цьому, що висновок не охоплює діяльність працівників апарату суду та інших судових службовців.

Виступаючи перед присутніми, пан Мелікян зазначив, що якість судових рішень, винесених за результатом справедливого розгляду питань, є важливим аспектом ефективної судової системи. Помічники суддів можуть бути важливим інструментом у тому, щоб зняти з суддів тягар у вигляді не судових завдань, аби прискорити роботу судів, скоротити відставання з розглядом справ, а ще й допомогти суддям з підготовкою якісніших рішень. Як зазначала КРЄС, обов’язком держав-членів є забезпечення достатніх ресурсів, щоби суди були в змозі виконувати судову роботу високої якості в інтересах суспільства. Це передусім потребує виділення фінансових коштів на призначення достатньої кількості суддів. Також потребується достатнє фінансування, щоб найняти кваліфікований судовий персонал, у тому числі і помічників суддів.

У Висновку також зазначається, що діяльність помічників та їх участь у підготовці рішень має контролюватися суддею, особливо, коли помічники суддів беруть участь у процесі підготовки рішень. Тому державам-членам слід розглянути питання про те, чи варто і наскільки доцільно дозволяти присутність і участь помічників суддів в обговоренні судових справ.

Щодо професійної діяльності та морально-етичної поведінки помічників, то вона має відповідати практично тим же критеріям, що і суддів, тому КРЄС рекомендує державам-членам розглянути можливість регламентації статусу помічників суддів, з огляду на такі аспекти, як їхній добір, розмір заробітної плати, оцінювання, організація роботи, потреби в навчанні та, де це застосовно, становище помічників, що працюють тривалий час.

У свою чергу, звертаючись до присутніх, Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував міжнародним партнерам за роботу над документом і зазначив, що всі Висновки КРЄС є надзвичайно грунтовними, містять узагальнення найкращих європейських практик щодо організації судочинства та часто використовуються для застосування.

"Цей Висновок важливий з огляду на повноваження РСУ щодо розробки, затвердження і вдосконалення Положення про помічника судді. Зазначу, що даний висновок буде ретельно проаналізовано і вивчено, а його положення, у разі потреби, будуть оперативно імплементовані у вже діюче Положення про помічника судді", - наголосив Голова Ради суддів України.

Пресслужба РСУ