Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.11.2023, 14:34

"Судова влада та медіація: точки перетину" - засідання круглого столу в Києві

Сьогодні, 16 листопада, в приміщенні Касаційного цивільного суду відбувся круглий стіл "Судова влада та медіація: точки перетину". Захід було організовано Проєктом Європейського Союзу "Право-Justice", а його учасниками стали судді та інші правники, які практикують розгляд у цій категорії справ.

Від Ради суддів України участь в засіданні круглого столу взяли Голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Віталій Кальник та Голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко.

Загалом, метою засідання було обговорення викликів та здобутків за сплином двох років застосування Закону України "Про медіацію", а також ролі судової влади у розвитку медіації.

"Під час обговорення ми звернули увагу партнерів на те, що Рада суддів України й надалі готова підтримувати впровадження медіації в Україні як інструменту, що з одного боку сприятиме покращенню доступу громадян до правосуддя, а з іншого - зменшить навантаження на суддів, що особливо актуально в умовах кадрового голоду в судових установах", - зазначив Віталій Кальник.

Він також звернув увагу на необхідність створення єдиного реєстру медіаторів в Україні та визначення органу, що здійснював би організацію навчання медіаторів та контроль за дотриманням медіаторами основних принципів медіації, зокрема конфіденційності, та мав би змогу притягувати до відповідальності медіаторів, що грубо порушують відповідні принципи.

Віталій Кальник також висловився за необхідність внесення змін до закону "Про медіацію", якими б можна було притягувати до відповідальності недобросовісних медіаторів, й окрім цього запропонував передбачити у ст. 9 цього Закону, яка визначає вимоги для отримання статусу медіатора, надати можливість суддям у відставці отримувати такий статус без додаткового навчання та виконання інших вимог.

Загалом, під час засідання круглого столу, було обговорено питання: яким чином суди можуть сприяти вирішенню спорів шляхом медіації в досудовому та позасудовому порядку; як суди можуть співпрацювати з медіаторами та медіаційними організаціями для покращення доступу громадян до медіаційних послуг; які законодавчі зміни можуть бути запроваджені для сприйняття розвитку медіації в контексті судової системи тощо.

Пресслужба РСУ