Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.07.2021, 12:00

У Києві презентовано новий міжнародний Проєкт у сфері юстиції "Судова влада і суспільство в Україні" У Києві презентовано новий міжнародний  Проєкт у сфері юстиції

16 липня 2021 року у Києві відбулося представлення нового Проєкту "Судова влада і суспільство в Україні", який ініційовано представникам Центру міжнародного правового співробітництва та міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів, які реалізовуватимуть Проєкт в Україні у рамках програми МАТРА.

Відкрили онлайнове засідання директор Центру міжнародного правового співробітництва Ліно Брозіус та Посол Королівства Нідерланди в Україні Йеннес де Мол.

Презентувала та розповіла про ключові цілі Проєкту його очільниця, заступниця голови окружного суду Амстердама з питань міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой.

У презентації Проєкту також взяв участь Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

У вітальному слові Богдан Моніч зазначив, що надзвичайно важливим є те, що засновуючи Проєкт, його творці особливу увагу звернули саме на суддівське самоврядування в частині організації роботи у кожному суді. На його думку, це дає надію, що суддівське самоврядування надалі тільки зміцнюватиме свої позиції.

«Ми сподіваємося, що Проєкт знайде можливість інституційно розвинути і зміцнити статус судді-спікера, який Рада суддів України запровадила у судах маючи за приклад досвід Нідерландських судів. Підвищення ролі суддів-спікерів дозволить нам ефективніше комунікувати з представниками громадянського суспільства. До слова, у галузі комунікації, зокрема через залучення ЗМІ й представлення в них діяльності та ролі РСУ, ми сподіваємося отримати позитивні результати, які стосуватимуться зростання обізнаності населення про діяльність судів і судової влади загалом.

Також, нам би хотілось, аби ви звернули увагу на організацію заходів, які стосуватимуться судового адміністрування. Реформа судової системи в Україні не припиняється і тепер ми стоїмо на порозі створення окружних місцевих судів. Ми, у Раді суддів України дуже сподіваємося, що цей процес не перетвориться на зміну вивіски на приміщенні суду, а позначиться якісними й ефективними новаціями в організації роботи судів», - наголосив Богдан Моніч.

Він також зазначив, що завдання, які ставить перед собою Проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» - це справа не одного року, але спільними зусиллями їх можливо виконати, що в майбутньому дозволить розвинути, зміцнити і на законодавчому рівні закріпити розширені повноваження суддівського самоврядування.


Пресслужба РСУ