Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.06.2021, 10:30

​У Києві відбулося засідання Ради суддів України ​У Києві відбулося засідання Ради суддів України

11 червня 2021 року у Києві відбулося засідання Ради суддів України, під час якого було розглянуто 14 питань порядку денного.

Засідання відбувалося на платформі ZOOM, у ньому взяли участь 29 членів Ради суддів України. 

Першим було розглянуто питання: "Про вжиття заходів для забезпечення дотримання гарантій незалежності суддів щодо обмеження висвітлення конфіденційної інформації стосовно суддів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно", з якого доповідав член Ради суддів України, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник.

Підставою для розгляду такого питання стало звернення голови Херсонського міського суду Херсонської області, який повідомив, що через велику кількість електронних додатків для отримання інформації з державних реєстрів здійснюється висвітлення інформації з порушенням вимог чинного законодавства. Хоча в законодавстві вказано, що "інформація з Державного реєстру прав в електронній формі через веб-портал Мін’юсту надається особі, яка бажає отримати таку інформацію та ідентифікована шляхом використання кваліфікованого електронного підпису".

Під час розгляду звернення було встановлено, що окремі суб'єкти надають інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно всупереч вимогам чинного законодавства. Ця інформація надається щодо об’єкту нерухомості (його адреса, ПІБ власника фізичної особи тощо), а сам запит обробляється без використання кваліфікованого електронного підпису.

Це, зокрема, відбувається при використанні мобільного додатку "ДРРП Реєстр нерухомості".

Рада вирішила звернутись до Міністерства юстиції України з вимогою вжити заходів для забезпечення дотримання гарантій незалежності суддів, встановивши заборону збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб стосовно суддів та будь-яких інших осіб через мобільний додаток "ДРРП Реєстр нерухомості" та подібних до такого без використання кваліфікованого електронного підпису.

З питання: "Щодо деяких питань автоматизованого розподілу справ (кримінальних проваджень) у зв’язку з відсутністю створення колегій з числа суддів відповідної судової палати апеляційного суду", Рада роз’яснила, що в суді, в якому рішенням загальних зборів суддів визначено спеціалізацію суддів, у випадках, коли її застосування неможливе, автоматизований розподіл судових справ повинен здійснюватися між усіма суддями незалежно від їхньої спеціалізації і можуть бути залучені до розгляду будь-якого провадження, яке відповідає предмету відання загального суду. Таке рішення скеровано на врегулювання ситуації з розгляду в апеляційних судах кримінальних справ. Через брак суддів кримінальної спеціалізації в тому чи іншому суді вже є випадки зміни підсудності у кримінальних провадженнях тільки тому, що їх нема кому розглядати.

"В Україні, в апеляційних судах через катастрофічну ситуацію з кадровим забезпеченням практично не залишилося суддів, які розглядають кримінальні справи. І якщо раніше апеляційні суди змінювали підсудність місцевим судам, коли неможливо було створити кримінальну колегію, то тепер ця проблема стала актуальною і для апеляційних судів", - пояснив ситуацію Богдан Моніч.

Також члени Ради суддів України схвалити проект Методики визначення нормативів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів щодо чисельності суддів. Власне, цією Методикою вже давно користуються в РСУ і вона активно застосовується у визначенні навантаження на суди та суддів, а зараз лежить в основі роботи робочої групи при Комітеті ВРУ з питань правової політики щодо розробки схеми нових окружних місцевих судів, котрі будуть створюватися відповідно до нового адміністративно-територіального устрою.

"Загалом, це вимога Міністерства фінансів України щоб судова влада розробила певні нормативи та обґрунтувала їх своїми вимогами щодо фінансування", - зазначив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

За його словами, відповідно до Методики, судова влада нині потребує майже вісім тисяч суддів, а не 7400, що передбачено діючими штатними розписами.

Щодо інших питань порядку денного, то вони були розглянуті в установленому порядку та будуть розміщенні на сайті Ради суддів України.

Переглянути трансляцію засідання можна на на YouTube - каналі Ради суддів України.

Пресслужба РСУ