Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.11.2018, 14:12

​У Раді суддів України обговорюють питання правового захисту суддів ​У Раді суддів України обговорюють питання правового захисту суддів

У Раді суддів України відбулося перше засідання робочої групи, яка працюватиме над розробкою Положення про порядок надання правового захисту суддям. До складу групи окрім членів РСУ увійшли також представники суміжних правових інституцій - Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Міністерства юстиції та адвокатури.

Керівник робочої групи, голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук, відкриваючи засідання зазначив, що питання правового захисту суддів не можна розглядати окремо від забезпечення незалежності суддів та судової влади в цілому. Інструменти такого правового захисту повинні забезпечити не тільки дієві механізми захисту суддів від кримінальних переслідувань та представництво їх інтересів у правовідносинах з іншими органами влади, а й у розробці та впровадженні комплексу правових засобів, спрямованих на забезпечення гарантій суддівської незалежності.

"На першому засіданні робочої групи вам представлено проект відповідного положення, запропонований адвокатом Олексієм Лясковцем, - звернувся Андрій Жук до членів робочої групи. – Наша спільна робота повинна бути спрямована на впровадження комплексного механізму, який би включав всі аспекти правових гарантій незалежності судової влади ".

"На більше ніж дві тисячі суддів відкрито кримінальні провадження, які не розслідуються роками. За роки судової реформи тільки вісім справ щодо суддів було доведено до суду. Це означає, що ми з вами маємо вирішувати велику проблему з посяганням на суддівську незалежність. Питання правового захисту суддів - це одне із ключових завдань Ради суддів України, яке має комплексний характер і, врешті-решт, стосується забезпечення незалежності суддів від неправомірних дій і посягань. У підсумку - це питання нероздільне із забезпеченням права на справедливий суд для кожної людини", - підсумував Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Учасники робочої групи домовились, що робочий проект відповідного Положення, який планується напрацювати до XVI позачергового З’їзду суддів України, буде представлено для обговорення всім суддівським колективам і лише після опрацювання всіх зауважень та пропозицій буде винесено для затвердження Радою суддів України.

Нагадаємо, що робоча група Ради суддів України з розробки Положення про порядок надання правового захисту суддям була створена на виконання рішення РСУ № 54 від 17 вересня 2018 року "Про організацію заходів щодо правового захисту суддів".

Прес-служба РСУ