Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.10.2021, 11:42

​У Раді суддів України ознайомились з платформою онлайн вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень» ​У Раді суддів України ознайомились з платформою онлайн вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень»

Членам Ради суддів України Програма USAID «Справедливість для всіх» презентувала платформу онлайн вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень». Зустріч відбулася 28 жовтня 2021 року на платформі ZOOM і мала на меті поінформувати членів Ради про систему «Пошук рішень», її функціонал та можливості щодо надання допомоги користувачам судових послуг. 

Звертаючись до учасників з вітальним словом, Голова РСУ Богдан Моніч подякував керівникам Програма USAID «Справедливість для всіх» за організацію презентації й зазначив, що даний захід буде цікавий в першу чергу для тих членів Ради, які навесні увійшли до органу суддівського самоврядування. 

«Дана платформа для більшості членів РСУ не є новим проєктом, позаяк вперше ми з нею ознайомилися ще у грудні 2020 року, а її апробація є свідченням того, що судова гілка влади зацікавлена в тому, щоб зменшити те навантаження, яке сьогодні є надмірним на суди. І ми ніколи не заперечуємо проти того, щоб різноманітні процедури досудового врегулювання спорів були запровадженні в системі судоустрою України», - підкреслив Богдан Моніч. 

Щодо самої онлайн платформи, то її суть полягає у розгляді нескладних справ, які можна врегулювати без судового розгляду. Мова йде про три типи спорів: Порушення правил дорожнього руху (оскарження); розірвання шлюбу (у випадку, коли нема майнового конфлікту); стягнення аліментів. Критеріями відбору саме для цих типів слугували: висока частотність справ подібних типів; можливість вирішення їх поза судом і простота. 

Як відзначали представники проєкту, у фокус цих справ лягли: добровільність участі сторін, справи перебувають в рамках поточного законодавчого регулювання, онлайн платформа має різні рівні доступу і сумісна із поточними інформаційними системами суду. 

Олександр Піскун, спеціаліст з управління проєктами демократії, Управління з питань демократії та врядування USAID зокрема зазначив, що платформа онлайн вирішення спорів є одним з кроків до електронного вирішення справ у судді й дає громадянам додаткову можливість поліпшення вирішення їхніх справ. 

Він також відзначив ключову роль Ради суддів України у підтримці ініціатив програми «Справедливість для всіх» щодо розвитку електронного правосуддя. 

У підсумку зустрічі Голова Ради суддів України Богдан Моніч висловив сподівання, що розробники платформи онлайн вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень» не зупинятимуться на досягнутому і доповнюватимуть її новими типами справ з використанням чат-ботів на популярних месенджерах, які зараз широко використовуються у суспільстві. Також він звернув увагу розробників сервісу на те, що платформа у тому вигляді як зараз, потребує суттєвого доопрацювання. На його думку, заходячи на платформу, людина має отримувати попередню відповідь на вирішення її справи, а не тільки шаблон позовної заяви. До всього ж її функціонал мало чим відрізняється від електронних сервісів, які вже працюють у судовій системі у рамках Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

«Якщо говорити про підтримку ініціатив, які будуть скеровані на покращенні доступу громадян до правосуддя, то ваша програма від Ради суддів України завжди її отримає, особливо, коли йдеться про спрощення судових процедур, розвантаження судів від простих і незначних справ, але ці ініціативи мають бути прогресивними й інноваційними», - зазначив Богдан Моніч.

Пресслужба РСУ