Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.01.2021, 09:18

​У Раді суддів України працюють над методикою обрахунку навантаження і робочого часу судді ​У Раді суддів України працюють над методикою обрахунку навантаження і робочого часу судді

В Києві, відбулося перше організаційне засідання робочої групи щодо зміни методики обліку статистичних даних та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах. Робоча група, до якої увійшли шість представників Ради суддів України, шість представників Державної судової адміністрації України, шість представників Верховного Суду і два представники Вищої ради правосуддя, була створена рішенням РСУ від 20 червня 2020 року № 31 "Про Звіт за результатами оцінювання середніх витрат часу на розгляд справи" і має амбітну мету: по перше – розробити методику, яка дозволить чітко визначати навантаження на суддів і суди з розгляду справ усіх категорій і впорядкувати кадрово-штатні питання у судах, а по друге – розглянути пропозиції щодо вдосконалення статистичної звітності, на базі якої і проводяться всі необхідні розрахунки та обчислення.

Обгрунтовуючи необхідність проведення цієї роботи, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що попередня методика обрахунків навантаження на суддів і суди, яка була затверджена рішенням РСУ від 09 червня 2016 року №46, вже не відображає реальних вимог до робот судів і змін у процесуальних Кодексах, які відбулися в останні роки, тому вимагає вдосконалення.

"Переглянути та затвердити методологічні підходи щодо визначення нормативів тривалості розгляду судових справ рекомендовано і рішенням XV чергового з'їзду суддів України. Тому, у зв’язку зі змінами у процесуальному законодавстві та на виконання рішення з'їзду, за підтримки Програми реформування сектору юстиції "Нове правосуддя" Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), ДСА України проведено нове дослідження щодо оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ та визначення коефіцієнтів їх складності, результатами якого ми і будемо користуватися під час роботи", - наголосив Богдан Моніч.

З його слів, за основу в розробці методики, буде братися рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 20 року "Про результати дослідження щодо визначення нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій", яким ВРП затвердила подання ДСА України про нормативи кадрового, фінансового, матеріально- технічного та іншого забезпечення судів і рекомендувала Державній судовій адміністрації України та Раді суддів України застосовувати показники середньої тривалості розгляду судових справ при ухваленні рішень та здійсненні заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів.

"Для чого ця вся робота проводилась? Ця робота проводилась і зараз має бути завершена для того щоб ми, врешті-решт, могли визначити штатну чисельність суддів, які мають працювати у тому чи іншому суді в залежності від навантаження, а також розглянути пропозиції щодо вдосконалення статистичної звітності. Головне наше з вами завдання - розробити і затвердити таку методику, яка була б зрозуміла усім суддям. Це фактично два головних завдання, дві частини нашої роботи, яку ми з вами маємо зробити", - підкреслив Голова Ради суддів України.

Пресслужба РСУ