Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.11.2023, 14:34

​У Раді суддів України працюватиме робоча група з оновлення Кодексу суддівської етики ​У Раді суддів України працюватиме робоча група з оновлення Кодексу суддівської етики

У Раді суддів України відбулося установче засідання робочої групи, яка працюватиме над оновленням Кодексу суддівської етики.

Очолює робочу групу голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, а до її складу входять члени Ради суддів України, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, діючі судді та судді у відставці.

Як зазначив голова Комітету РСУ та очільник робочої групи Єгор Краснов, необхідність оновлення Кодексу суддівської етики викликана Висновком Консультативної ради європейських суддів про свободу вираження поглядів суддів №25, який було представлено 2 грудня 2022 року у Страсбурзі.

Висновок містить основні аспекти вираження поглядів суддів і встановлює широкі рамки для подальшого обговорення того, які параметри слід враховувати, коли судді користуються своїм правом на свободу вираження поглядів.

Також у Висновку йдеться про правовий та етичний обов’язок судді висловлюватися з метою захисту верховенства права та демократії на національному, а також на європейському й міжнародному рівнях.

В установчому засіданні робочої групи, окрім її очільника Єгора Краснова, взяли участь члени Ради суддів України Галина Діброва та Асен Адамов, суддя Черкаського окружного адміністративного суду Лариса Трофімова, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова, член ВРП Олександр Сасевич, член ВККС України Галина Шевчук, директор Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна та працівники відділу організаційного забезпечення суддівського самоврядування ДСА України Людмила Кривонос й Тетяна Пікула.

Наступне засідання попередньо заплановане на 20 листопада.

Пресслужба РСУ