Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.05.2019, 15:31

У Раді суддів України відбулося організаційне засідання міжрегіональної робочої групи РСУ У Раді суддів України відбулося організаційне засідання міжрегіональної робочої групи РСУ

Сьогодні у Раді суддів України відбулося перше організаційне засідання міжрегіональної робочої групи РСУ з питань суддівського самоврядування. Її було створено розпорядженням Голови Ради Олега Ткачука від 23 квітня 2019 року з метою підвищення авторитету судової влади та сприянні РСУ у виявлені позитивного досвіду і проблемних питань в організації роботи суддів, для узагальнення відповідних напрямків роботи раніше створених робочих груп та враховуючи пропозиції, висловлені делегатами XVIз'їзду суддів України щодо створення такої групи.

Власне кажучи, міжрегіональна робоча група Ради суддів України з питань суддівського самоврядування працюватиме над врегулюванням проблемних й актуальних питань судової системи.

Вітаючи колег, членів робочої групи, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що від їхньої роботи залежить те, наскільки ефективним будуть позитивні зміни, котрі повинні відбутися у судовій владі та здійсненні правосуддя загалом.

"Шановні колеги! Ми маємо визначитися не тільки з тим, на яких першочергових напрямках ви зосередите свою увагу, а й з тим, як ми будемо працювати над виконанням рішень попереднього з'їзду суддів - з глибоким аналізом як досягнень, так і недоліків", - наголосив Олег Ткачук.

Голова Ради також висловив сподівання, що члени міжрегіональної робочої тісно працюватимуть з членами РСУ, тим більше, що шестеро членів Ради із судів різних інстанцій стали суддями Верховного Суду, а це означає, що їхня робота у Раді буде дещо обмежена через навантаження за основним місцем роботи.

Відтак, члени міжрегіональної робочої групи працюватимуть над вирішенням питань суддівської незалежності та врегулюванням штатної чисельності суддів у судах, аналізуватимуть стан справ з навантаженням на суддів та готуватимуть пропозиції щодо змін до процесуальних кодексів, вдосконалюватимуть пропозиції по Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та опікуватимуться матеріально-технічним забезпеченням судів.

Суддя Київського апеляційного суду Людмила Сушко зазначила, що для неї "…надзвичайно актуальним є питання навантаження на суддів першої інстанції, до якого, практично, автоматично підтягується питання кваліфоцінювання, призначення безстроково суддів-п'ятирічок, впорядкування штату судів та заповнення вакансій".

Ірина Флорова, суддя Шевченківського районного суду міста Києва каже, що у міжрегіональній робочій групі займатиметься питаннями запровадження ЄСІТС та матеріально-технічного забезпечення судів. "Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система – це майбутнє судової системи і здійснення правосуддя, але над майбутнім, аби воно не було кострубатим, потрібно працювати і на моє глибоке переконання така глобальна система як ЄСІТС не повинна розроблятися без участі суддів та працівників апаратів. Це ми маємо писати технічне завдання для програмістів, а не вони створювати для нас продукт, яким неможливо ефективно користуватися", - переконана суддя Фролова.

У підсумку засідання Голова Ради суддів України Олег Ткачук побажав колегам успіхів і наголосив, що Рада суддів України і судді – це вже реальна сила, до яких з повагою ставляться усі органи суддівського врядування. Разом з тим, він переконаний, що члени міжрегіональної робочої групи активно долучаться до пошуку грамотних, активних суддів, які готові будуть працювати над вдосконаленням судової влади і забезпеченням права на справедливий суд.

Прес-служба РСУ