Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.10.2023, 13:45

У Раді суддів України відбулося засідання Комітету з питань забезпечення незалежності суддів У Раді суддів України відбулося засідання Комітету з питань забезпечення незалежності суддів

Сьогодні, 6 жовтня 2023 року, відбулося засідання Комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів, який очолює член РСУ, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник.

У засіданні Комітету взяли участь безпосередньо члени комітету: Дмитро Мовчан – суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, Тетяна Філіпова – суддя Північно-західного апеляційного господарського суду, Сергій Хилевич – суддя Рівненського апеляційного суду, Валерія Чорна – суддя Вищого антикорупційного суду, а також їхні колеги з інших Комітетів РСУ: Андрій Потапенко – голова Комітету РСУ з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями, Костянтин Кобилянський та Олег Головенко – члени Комітету РСУ з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів, дотримання прав суддів та працівників судів.

Засідання стосувалося обговорення щорічної доповіді "Про стан забезпечення незалежності суддів України" за 2022 рік, яка була затверджена рішенням ВРП від 24 серпня 2023 року.

Відкриваючи засідання Комітету, Віталій Кальник зазначив, що обговорення щорічної доповіді – це можливість не тільки обговорити основні постулати документа, звернути увагу на його головні аспекти, а й визначити проблемні місця, на які потрібно звернути увагу в перспективі роботи судової влади у році наступному.

"В доповіді зазначено, що головні виклики для судової влади у 2022 році, а це: відсутність повноважної Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та організація роботи судової системи в умовах воєнного стану, були успішно подолані. Але це не означає, що нам більше немає над чим працювати. Навпаки, залишається цілий ряд критично важливих для судової системи питань, від врегулювання яких залежить в цілому здійснення правосуддя", - зазначив Віталій Кальник.

Серед критично важливих, учасники засідання виділили питання кадрового забезпечення судів і не тільки в частинні суддівського корпусу, а й в частині працівників апарату суддів; питання виплати суддівської винагороди суддям, які несуть службу в лавах Збройних Сил України; питання обов'язкового виконання рішень як Вищої ради правосуддя, так і Ради суддів України тощо.

У підсумку засідання члени Комітету та Ради суддів України визначили коло питань, врегулювання яких має відбутися вже найближчим часом і до реалізації яких активно долучиться Рада суддів України, а це - покращення матеріально-технічного забезпечення діяльності судових установ, вирішення питання щодо віднесення судів до об’єктів критичної інфраструктури, покращення ситуації з оплатою праці співробітників апаратів судів та забезпечення доступу громадян України до правосуддя в незалежності від їх фактичного місця проживання шляхом подальшого впровадження засобів дистанційного правосуддя.

Члени Ради суддів також акцентували увагу на тому, що до вирішення найболючіших з означених питань, свої зусилля мають докласти всі органи суддівського врядування та самоврядування.

Пресслужба РСУ