Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.07.2018, 14:02

У Вищій раді правосуддя обговорили питання запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи У Вищій раді правосуддя обговорили питання запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

2 липня 2018 року відбулося перше засідання Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Участь у засіданні взяли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, члени ВРП, а також представники Верховного Суду, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Національної асоціації адвокатів України, Національної поліції України, Державного агентства з питань електронного урядування України, державного підприємства "Інформаційні судові системи".

Відкриваючи засідання, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк нагадав, що згідно з пунктом 13 частини першої статті 3 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" Вища рада правосуддя, з-поміж іншого, затверджує Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему.

Вища рада правосуддя приділяє значну увагу питанням інформатизації та оптимізації робочих процесів у судах та органах судової влади, тому на виконання своїх повноважень рішенням Вищої ради правосуддя від 10 травня 2018 року № 1370-1/0/15-18 утворено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ігор Бенедисюк зазначив, що це перше засідання Постійної комісії ВРП. Мета зустрічі – поінформувати про роботу, яка ведеться, зокрема, в судовій системі і координується Вищою радою правосуддя щодо створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

"Ми створюємо Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему для судової системи. Однак розуміємо, що сама вона працювати не буде, якщо не буде долучено адвокатів, прокуратуру, Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство юстиції України тощо. Коли ми будемо працювати над створенням цієї системи, тоді вона працюватиме на всіх нас і в результаті – для країни, –зазначив Ігор Бенедисюк.– Сподіваюсь, що надалі ви долучитесь до цієї роботи, щоб належно відпрацювати свій блок і врахувати всі особливості та потреби при створенні ЄСІТС".

Учасники засідання заслухали заступника Голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького про актуальний стан виконання наказу Державної судової адміністрації України від 2 березня 2018 року № 99 щодо забезпечення створення і функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Зокрема, Сергій Чорнуцький поінформував, що зазначеним наказом адміністратором та розробником ЄСІТС визначено державне підприємство "Інформаційні судові системи". ДП "Інформаційні судові системи" підготовлено проект Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, який затверджено наказом Державної судової адміністрації України. Документ доведений до відома Вищої ради правосуддя, всіх судів та територіальних управлінь ДСА України.

"Цей документ передбачає структуру майбутньої ЄСІТС, всі компоненти, підсистеми і модулі, які мають входити до системи, містить короткий опис функцій і завдань кожної із підсистем та він визначає основні етапи і строки розробки відповідної системи",– інформував Сергій Чорнуцький.

Член Ради суддів України, суддя Київського окружного адміністративного суду Олег Головенко, коментуючи суть питання, що обговорювалося зазначив, що найбільша цінність запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи полягає не тільки в тому, що на новий технологічний рівень буде виведено діловодство у судах й обмін електронними документами між судовими установами, а й значно покращено і спрощено доступ громадян до правосуддя. До всього ж, сама система містить низку модулів, які цікаві і зручні у користуванні, зокрема, для адвокатів, суддів, а також для Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

У підсумку засідання учасники підтвердили готовність до співпраці у створенні Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та домовились продовжити роботу у форматі робочих груп, які мають відпрацювати окремі модулі ЄСІТС. 

За інформацією управління інформації

та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП

Прес-служба РСУ