Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.05.2016, 14:40

У Запоріжжі відбулася міжнародна конференція "Європейські стандарти та роль голів суддів" У Запоріжжі відбулася міжнародна конференція

26 травня у Запоріжжі відбулася міжнародна конференція "Європейські стандарти та роль голів суддів", у якій взяли участь голови всіх апеляційних судів України, голови Вищих судів, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та члени РСУ, представник Адміністрації Президента України, міжнародні експерти.

Відповідно до зазначеної Радою Європи теми, яка разом з Апеляційним судом Запорізької області організували захід, присутні обговорили, які функції та повноваження мають бути у голів судів, звернули увагу на систему обрання очільників. При цьому, очільники судових установ висловили переконання, що роль голів судів у судовій владі України має бути підвищена. Адже серед основних функцій голови суду учасники діалогу визначили: представницькі, управлінські, контролюючу, у частині  дотримання строків розгляду справ, забезпечення здійснення правосуддя та роботи суду, вирішення адміністративних, кадрових та бюджетних питань. Також, враховуючи канадський досвід, за головою суду пропонувалося "закріпити" освітню та комунікативну функції.  Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що варто розділяти роль голови суду як управлінця і  як судді. Вона інформувала учасників форуму, що зараз гостро постало питання обрання голів суддів.

Серед пропозицій – призначення Радою суддів або обрання колективом з подальшим поданням для призначення до органу суддівського самоврядування, оскільки за сьогоднішньої, недостатньо ефективної системи вибору очільників судової установи, у  колективах нерідкими стали конфлікти, а управлінська діяльність бажає бути кращою. У цьому зв'язку Валентина Сімоненко звернула увагу учасників форуму на необхідності запровадження освітніх курсів та програм саме для голів судів.

Відтак, під час роботи конференції були обговорені питання, які стосуються первинного і кваліфікаційного оцінювання суддів, суддівської відповідальності та відправлення правосуддя в умовах наявності конфлікту інтересів, а міжнародні експерти поділилися інформацією про ключові стандарти та рекомендації Ради Європи щодо незалежності суддів як зовнішньої, так і внутрішньої.

За інформацією прес-служби апеляційного суду Запорізької області

Прес-центр судової влади