Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.04.2024, 08:34

​Ухилянти, афганські літаки та аграрії: 51 справа щодо війни, за якою радимо стежити наступного тижня ​Ухилянти, афганські літаки та аграрії: 51 справа щодо війни, за якою радимо стежити наступного тижня

Виставив шипи проти ЗСУ. Олександр Ткачук — директор фермерського господарства з Київщини. За даними слідства, наприкінці березня 2022 року підрозділ ЗСУ облаштував позицію на його фермі, звідки вів вогонь по ворогу. Ткачук із працівниками приїхав до бійців та вимагав, аби військові залишили територію, погрожував автоматом, обіцяв встановити шипи і шлагбаум. Наступного дня військові побачили загорожу і табличку з застережним написом про шипи. На час слідства суд відпустив фермера під заставу. Ткачуку інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Засідання призначено на 16 квітня о 10:30 у Макарівському районному суді Київської області.

Соратник Кадирова. Данило Мартинов — заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській республіці. За даними СБУ, 5 березня 2022 року Мартинов особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. За його наказами росіяни взяли в заручники майже 500 людей (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві жителі), з-поміж яких більше сотні немобільних хворих. Підходи до будівлі замінували, а сам інтернат перетворили на вогневу позицію окупантів. Мартинов керує службою безпеки Кадирова. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 17 квітня о 15:30 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Здача ветеранів АТО і підпал пожежної частини. Олександр Недашківський і В’ячеслав Савенок працювали у 41-й пожежно-рятувальній частині ДСНС у Київській області. За даними обвинувачення, вони за винагороду від російських військових підпалили свою частину в селищі Іванків 22 березня 2022 року, видавали окупантам ветеранів АТО і патріотично налаштованих місцевих. Їм інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 15 квітня о 15:00 у Вишгородському районному суді Київської області.

Підрив будинку з тілами. Максим Краснощоков та Олександр Васильєв ― російські командир і заступник командира роти. Вони керували мотострілецькими підрозділами під час окупації села Перемога в Київській області. Там росіяни силоміць утримували місцевих жителів в одному з приміщень і, як каже слідство, катували їх. СБУ встановила, що обидва особисто допитували людей і намагалися вибити інформацію про військових ЗСУ, правоохоронців та членів тероборони. Зрештою наказали підлеглим розстріляти людей із автоматів прямо на місці тортур і підірвати будівлю з тілами, щоб приховати вчинене. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 16 квітня о 12:30 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Розвіддані в цукерках. Ігор Чорний до 2020 року працював науковим співробітником СБУ. За даними слідства, його завербували спецслужби РФ. Він мав передати інформацію з грифом “таємно” через пенсіонера Олександра Чимиркова, котрий зацікавив росіян через проросійські погляди. Як каже слідство, пенсіонер мав отримати від есбеушника у коробці з цукерками флешку з даним щодо науково-технічних розробок СБУ та передати її в РФ. Обох викрили у 2020 році, посадовець перебуває під вартою, пенсіонер — під особистим зобов’язанням. Їм інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 17 квітня о 15:00 у Броварському міськрайонному суді Київської області.

Розповідав сусідам про “СВО”. Валентин Пашин — мешканець Київської області. У березні 2022 року на нього заявили до поліції. Чоловік на подвір’ї будинку розповідав сусідам, що в Україні триває “спеціальна військова операція”, а не збройна агресія РФ, переконував, що президент має ухвалити рішення про капітуляцію. Надалі правоохоронці виявили, що подібні заклики чоловік розповсюджував у соцмережах. У нього вдома знайшли російський паспорт. Спершу дії чоловіка кваліфікували за “тяжчою” статтею про посягання на територіальну цілісність України, проте до суду передали обвинувачення у глорифікації збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 16 квітня о 10:30 у Фастівському міськрайонному суді Київської області.

Український військовий. Олександр Скрипнік — контрактник однієї з українських військових частин. За версією слідства, у червні 2022 року він із корисливих та ідеологічних мотивів передав представнику ФСБ відомості про розташування ЗСУ та результати влучання по військовій частині. Солдата взяли під варту. Його звинувачують у держзраді та дезертирстві.

Засідання призначено на 15 квітня о 14:00 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Ломбард у “ДНР”. Андрій Толстих і Артур Мутовкін — підприємці, які працювали у Донецьку до окупації. У 2019 році їх затримали у Києві за звинуваченням у співпраці з окупантами. Згідно з матеріалами справи, вони перереєстрували свій ломбард у “ДНР” та платили там податки. Їм інкримінують фінансування тероризму.

Засідання призначено на 15 квітня о 15:30 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Афганські літаки. Вадим Каплун — уродженець Дебальцевого Донецької області, який після окупації міста переїхав у Дніпро. За даними слідства, у Дебальцевому він перереєстрував свій бізнес у “ДНР” та платив там податки. Крім цього, правоохоронці зафіксували, що у 2019 році Каплун на виконання завдань російського ГУР займався перемовинами з делегацією з Афганістану, щоб підірвати українську оборонну спроможність. Мовляв, афганці розглядали можливість продати Україні літаки й вертольоти, які потребували відновлення. При цьому громадська організація Каплуна запевняла, що їхня техніка таки підлягає ремонту. Тривалий час Каплун був на волі та виїжджав за кордон, проте у 2023 році його відправили під варту. Чоловік провину відкидає і каже, що СБУ сфабрикувала справу. На свій захист просив суд дослідити написану ним книгу “Синдикат: збройний бізнес”.

Засідання призначено на 15 квітня о 14:00 у Жовтневому районному суді Дніпра.

Ухилення від мобілізації. Олександр Голубничий — мешканець Дніпра, засновник благодійного фонду. За даними слідства, за гроші він допомагав ухилянтам: чоловіків вносили до волонтерських списків, які подавали на систему “Шлях”, аби вони виїхали за кордон. Голубничому інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Засідання призначено на 18 квітня о 09:00 у Жовтневому районному суді Дніпра.

Лісівник із Харківщини. Андрій Сидоренко до повномасштабного вторгнення працював старшим майстром лісу Борівського лісництва на Харківщині. Після окупації чоловік очолив лісництво при окупантах. Йому інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначено на 15 квітня об 11:00 у Дзержинському районному суді Харкова.

Продаж зерна. Дмитро Кабанець — аграрій із Куп’янського району Харківської області. Під час окупації, стверджує слідство, він співпрацював із окупаційною військовою адміністрацією. На підставі “патенту” від росіян продавав зерно та платив відсотки в окупаційний бюджет. Чоловіку інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначено на 15 квітня о 10:40 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Вивозив дітей із Херсона до Криму. Микола Джиганський — власник херсонського автопідприємства. За даними СБУ, під час окупації міста він надавав росіянам транспорт, брав участь у вивезенні дітей із Херсона до Криму. Чоловіка затримали під час спроби виїзду до Молдови.

Засідання призначено на 17 квітня о 10:00 у Херсонському міському суді.

Про більше справ — воєнні злочини, коригування вогню та державну зраду — читайте на сайті МІПЛ.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 15-19 КВІТНЯ

Київ і Київська область
Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.