Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.09.2018, 07:10

​Юридичний форум у Литві – обмін досвідом і реагування на виклики ​Юридичний форум у Литві – обмін досвідом і реагування на виклики

В Литві представники України, Литви та Грузії обговорюють етапи впровадження та результати реалізації судових реформ у своїх державах. Литовсько-українсько-грузинський юридичний форум передбачає розгляд питаннь, що стосуються існуючих проблем судових систем держав-учасниць. Учасники обговорять роль судових органів у забезпечені незалежності суддів, судову дисциплінарну практику, відбір та оцінювання суддів, зміцнення співпраці судової влади з іншими державними органами. 

Форум передбачає розгляд питань, що стосуються існуючих проблем судових систем держав-учасниць, а також роль судових органів у забезпечені незалежності у сфері захисту прав людини, розбудови довіри громадськості та підготовки суддів.

До складу Української делегації увійшли голова Ради суддів України Олег Ткачук, голова комітету РСУ з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук, голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, члени ВРП Тетяна Малашенкова та Лариса Швецова, заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії Станіслав Щотка, суддя Верховного Суду Віталій Уркевич, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова секретаріату ВРП Сергій Пушкар, головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва ВРП Денис Кузнецов. Форум відкрили голова Верховного Суду Литовської Республіки, голова Ради суддів Литовської Республіки Рімвідас Норкус та директор Національної судової адміністрації Литовської Республіки Реда Молієне, які звернули увагу, що це вже п′ятий подібний захід. Реда Молієне зазначила, що спільне обговорення досвіду кожної з країн у впровадженні судової реформи дозволить проаналізувати ті кроки, які вже зроблено, та намітити наступні.

Відтак, перший день роботи був присвячений обговоренню реалізації судової реформи в Україні, Литві та Грузії, зокрема ролі органів суддівськогосамоврядування і врядування в процесі імплементації реформ.

Другий день роботи Литовсько-українско-грузинського юридичного форуму, у якому беруть участь Голова Ради суддів України Олег Ткачук та голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів РСУ Андрій Жук, присвячений обговоренню питань, що стосуються адміністрування судочинства для забезпечення прозорості судової влади, яка передбачає інформування громадського суспільства щодо всіх процесів, котрі відбуваються в органах судової влади, впровадженні електронного суду, відбору й оцінюванню суддів, забезпеченню судової комунікації з громадськістю та засобами масової інформації, а головною темою визначено роль органів судової влади у забезпеченні незалежності суддів і судів.

Обговорюючи питання незалежності суддів і судів країн-учасниць, Голова Ради суддів України Олег Ткачук окреслив головні проблемні питання, які притаманні українській судовій системі.

Олег Ткачук зазначив, що суддівське самоврядування відіграє важливу роль у становленні незалежності судової влади, забезпечення незалежності судів та кожного окремого судді повинні забезпечувати органи суддівського самоврядування, зокрема Рада суддів України, як найвищий орган суддівського самоврядування. Разом з тим, в силу законодавчих приписів, такі заходи повинні впроваджуватись в тісній співпраці з органами суддівського врядування – Вищою радою правосуддя та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Голова Ради суддів України також інформував колег про те, що в державі особлива увага приділяється забезпеченню зовнішньої і внутрішньої комунікації судової влади, а також правовій обізнаності населення.

"Юридичною і суспільною практикою вироблені певні форми контролю суспільства над правосуддям: гласність процедури судочинства; демократичний порядок формування судової системи і суддівського корпусу; інформованість суспільства про механізм функціонування судової влади, про рішення, які нею ухвалюються, про призначення і особисті якості її представників, а також надання гласності і відкрите обговорення усіх цих питань в рамках публічного дискурсу. Разом усе це складає відкритість та прозорість судової влади, що беззаперечно сприяє відновленню довіри до неї і у громадян і у суспільства загалом", - сказав Олег Ткачук.

Він також інформував колег, що Рада суддів України є ініціатором організації он-лайн трансляцій судових засідань технічними засобами суду справ, які мають значний суспільний інтерес і транслюються на Веб-порталі судової влади. "Така діяльність є яскравим прикладом відкритості суддів і судів перед суспільством і, на мою думку, варта наслідування колегами. Загалом, можна говорити, що судова система України вже напрацювала цілий ряд новацій у забезпеченні прозорості своєї діяльності, що будуть цікаві зарубіжним партнерам", - підсумував Олег Ткачук.

Нагадаємо, Литовсько-українско-грузинський форум у литовському місті Молетай триватиме до восьмого вересня і присвячений впровадженню судової реформи в цих країнах.

Прес-служба РСУ