Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.07.2017, 12:37

Увага! Чергова спроба захоплення суду на Одещині Увага! Чергова спроба захоплення суду на Одещині

Сьогодні, в Ширяєвському районі, Одеської області, активісти ГО "Україна - це ми" здійснили спробу захоплення районного суду. Впродовж дня робота установи була заблокована, судові засідання не здійснювалися, а суддям погрожували підпалом суду. Активісти громадського об'єднання та громадяни занесли в приміщення шини, а під судом поставили ємності із запальною сумішшю. Свої вимоги представники громадськості чітко сформулювати не могли, натомість обіцяли знищити,  державне майно.

У цій ситуації Рада суддів України звертає увагу представників громадськості, активістів,  які беруть участь у судових засіданнях, а також у блокуваннях роботи суду, на неприпустимість подібної поведінки. "Перешкоджаючи здійсненню правосуддя, представники громадських організацій не задумуються над тим, що такі їхні дії підпадають під статті Кримінального кодексу України", - зазначила Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.

Вона переконана, що у кожному випадку брутальне порушення правил поведінки під час судового засідання, погрози на адресу суддів, обвинувачення їх у затягуванні розгляду справи і таке інше, не сприяють встановленню справедливості та ускладнюють здійснення правосуддя загалом, бо, ратуючи за справедливість, громадські активісти та вільні слухачі самі часто вдаються до протиправних дій, влаштовуючи пікетування судів та грубо порушуючи правила поведінки у судовому засіданні.

Також, у Раді суддів України переконані, що подібні ситуації будуть виникати допоки не запрацює ефективний механізм охорони судів, суддів та членів їх сімей, учасників судового процесу та відвідувачів судової установи. Сьогодні ж, фактично відбулося захоплення будівлі  Ширяєвського районного суду, а судді та працівники апарату стали заручниками. 

Коментуючи ситуацію, Валентина Сімоненко зазначила, що від імені Ради суддів України вона звернеться до Національної поліції та Генеральної прокуратури з вимогою якомога ретельнішого розслідування подій, що призвели до блокування роботи суду, проголошення реальних погроз на адресу суддів та закликів до знищення майна суду. 

З огляду на вищевикладене, Рада суддів України звертається до громадських активістів, які активно відслідковують розгляд будь-яких проваджень, що, на їхню думку, представляють суспільний інтерес, не вдаватися до зневажливих проявів неповаги до суду та не порушувати правил поведінки у суді й судових засіданнях з тим, аби до них не застосовувалися, передбаченні чинним законодавством, засоби впливу.

Прес-центр судової влади