Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.05.2019, 12:39

​В Києві обговорили міжнародний та національний досвід створення громадських центрів правосуддя ​В Києві обговорили міжнародний та національний досвід створення громадських центрів правосуддя

Громадські центри сприяння доступу до правосуддя (ГЦДП) – це нова для України модель співпраці між cудовою владою, сектором юстиції та громадськістю, яка успішно реалізовується в багатьох країнах. Такі центри можуть надавати громадянам комплекс послуг, серед яких правова допомога, альтернативне вирішення спорів, громадська просвіта та інше, вони також підтримують ініціативи громадян щодо вдосконалення функціонування судів та інших державних установ сектору юстиції, розширення доступу до правосуддя, вирішення таких проблем громади, як прояви вуличної злочинності та домашнього насильства, торгівля людьми та ін.

Громадські центри сприяння доступу до правосуддя (ГЦДП) сприяють підвищенню довіри громадян до судової влади та впевненості в ній через надання широких можливостей співпраці судів, суддів та працівників судової системи з представниками громад. Як зазначив у вітальному слові до панельної дискусії "Обговорення перспектив розвитку правосуддя, спрямованого на усунення причин, що спонукають до вчинення правопорушень" Голова Ради суддів України Олег Ткачук,  доступ до правосуддя тісно пов’язаний з рівнем обізнаності людей про свої права, про судову систему та сектор юстиції в цілому. 

"Мені дуже приємно бачити, що і в Україні, нарешті, починаємо розмовляти про саме причини, що спонукають вчинити правопорушення. Судді зараз здійснюють і досудовий контроль за слідством. Можу вам сказати, що за минулий рік судді розглянули більше мільйона таких матеріалів. Суди в Україні працюють 24/7, а суддів, які зараз працюють, катастрофічно не вистачає. Звісно, всі ми маємо разом подумати, що зробити для того, щоб кількість злочинів не зростала, а зменшувалась, а це, напевно, розвиток програм пробації, соціалізації та досудового вирішення спорів",- підкреслив Олег Ткачук. 

Спеціально запрошена гостя Вікторія Пратт, професорка Школи права Pamgers, ексголова Муніципального суду міста Ньюарк, штат Нью-Джерсі, США, поділилась досвідом того, як місто та муніципальний суд запровадили програму пробації та соціалізації для людей, які вчинили незначні правопорушення. 

"Перше, що ми вирішили - налагодити співпрацю з суспільством. Ми почали шукати та долучати до співпраці неурядові організації. Ми почали впроваджувати процесуальне правосуддя, що передбачає презюмовану справедливість судового процесу та міжособистісного поводження\спілкування під час судового провадження. Ми почали з'ясовувати причини скоєння злочинів, для того, щоб зрозуміти, яким чином і що ми можемо зробити для їх усунення. І ці програми почали працювати. Зараз ми маємо результати. Ми маємо вдячних людей, яким замість засудження суд запропонував програму допомоги",- розповіла Вікторія Пратт.

Ексголова Муніципального суду міста Ньюарк поділилась складовими ефективного впровадження Громадських судів, розповіла про реальні історії свого власного досвіду та про вплив на суспільство започаткованих програм. "Що ми отримали в результаті? Ми отримали більш ефективне вирішення справ, зменшення частоти застосування ув’язнення як під час досудового розгляду, так і в якості покарання, застосування процесуального правосуддя з метою підвищення довіри до суду, а найголовніше ми залучили громадськість до роботи поза межами суду для побудови довіри та підвищення громадської безпеки", -  резюмувала Вікторія Пратт.

Національним досвідом запровадження громадських центрів правосуддя та важливістю співпраці між усіма партнерами поділились суддя Чугуївського міського суду Харківської області Світлана Оболєнська та керівник Чугуївського громадського центру правосуддя Харківської області Роман Лихачов.

"Територіально наш суд розташований дуже близько до зони розмежування. Ми запровадили спільну програму і зараз вже маємо позитивні результати. Впровадження досудового вирішення спорів, на мою думку, є дуже важливим інструментом. Це розвантажує суди. Ми, своєю роботою доводимо те, що реалізація програм реабілітації засуджених можлива і може бути ефективною. Тільки консолідація зусиль громадськості та судової гілки влади призведе до конструктивних змін",- розповіла суддя Світлана Оболєнська. 

Роман Лихачов, в свою чергу, презентував учасникам результати діяльності Чугуївського громадського центру та поділився історіями успіху. "Окрім правової допомоги, центр створив можливості для вирішення повсякденних проблем мешканців громади через альтернативне вирішення спорів (медіація), а також через побудову діалогових мостів між громадою та владою. Ми дійсно пишаємось нашою співпрацею з судом, ми налагодили діалог і з місцевим самоврядуванням, та поліцією. Можу без перебільшення сказати, що мета створення нашого центру, а це - полегшення доступу людей до правосуддя, адміністративних та соціальних послуг, послуг з надання правової допомоги й альтернативного вирішення спорів, повністю виправдала себе", - резюмував Роман Лихачов, керівник Чугуївського громадського центру правосуддя Харківської області. 

Почули учасники дискусії і позитивний досвід Одеської області. Суддя Татарбунарського районного суду Одеської області Олександр Сметаняк та адвокатка, правова радниця громадського центру правосуддя в місті Татарбунари Одеської області Юлія Лісова також розповіли про історії успіху і позитивні результати співпраці. 

Відтак, учасники обговорили перспективи розвитку в Україні правосуддя, спрямованого на усунення причин, що спонукають до вчинення правопорушень і дійшли висновку, що доступ до правосуддя впливає на рівень громадської довіри до судової системи та до інших гілок влади, а тому є необхідність розповсюдження позитивного національного досвіду існування та створення громадських центрів правосуддя. 

Участь у дискусії взяли представники громадських центрів правосуддя, адвокати, судді та представники Міністерства юстиції України, системи БПД та ДУ "Центр пробації". Захід відбувався за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя" у співпраці з Радою суддів України, Міністерством юстиції України, Координаційним центром з надання правової допомоги, Державною установою "Центр пробації".

Прес-служба РСУ