Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.07.2018, 06:30

В Києві презентували Посібник для суддів з інтелектуальної власності В Києві презентували Посібник для суддів з інтелектуальної  власності

Нове видання вже рекомендовано Національною школою суддів України для використання у навчальних заходах з підвищення кваліфікації суддів, які спеціалізуються на розгляді справ у спорах, пов'язаних із захистом прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Оксана Марченко:"Я сподіваюсь, що цей посібник стане практичним довідником, який сприятиме формуванню єдиних підходів при судовому розгляді справ із захисту прав винахідників, митців та авторів. Мені особисто, як напевно і всьому авторському колективу, дуже приємно, що наша праця рекомендована до використання в навчальних закладах." – поділилась враженнями спів-авторка видання, членкиня Ради суддів України Оксана Марченко.

Вона розповіла, що авторський колектив, а це судді господарських судів і Верховного Суду, голова Вищої ради правосуддя та судді у відставці, працював над цим виданням з 2014 року.

"Під час розробки видання проведено цілу низку заходів, починаючи від офіційних круглих столів та експертних обговорень, закінчуючи палкими дискусіями під час зустрічей робочої групи" – привідкрила завісу створення посібника, суддя господарського суду міста Києва Оксана Марченко.

Заступник Голови Верховного суду, Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, подякував колегам – авторам та експертам за плідну співпрацю та висловив упевненість у тому, що це видання буде сприяти удосконаленню навичок та збагаченню досвіду українських суддів з метою забезпечення справедливого та ефективного розгляду справ у сфері інтелектуальної власності.

Загалом учасники зустрічі погодились, що цей посібник створено для більш послідовного, ефективного і раціонального вирішення спорів з питань інтелектуальної власності в судовій системі України, що в свою чергу має посприяти створенню привабливого ділового й інвестиційного клімату в Україні.

Нагадаємо, що 29 вересня 2017 року президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, а вже в жовтні Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) оголосила конкурс на заняття 21 вакантної посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності. 219 кандидатів у судді допущено до конкурсу.

Довідково: Програма розвитку комерційного права (CDLP) створена 1992 року Офісом Генерального юридичного радника Міністерства торгівлі США, завдання якого – надавати технічну, навчальну та консультативну допомогу в сфері комерційного права державному та приватному сектору країн з перехідною економікою для підтримки цілей їхнього економічного розвитку.

Початкові кроки з розробки Посібника для суддів з питань захисту інтелектуальної власності були зроблені в ході співпраці CDLP, Національної школи суддів та Вищого господарського суду України у листопаді 2013 року за результатами участі українських суддів у Шостій міжнародній конференції з підготовки суддів у м. Вашингтоні та ознайомлення із досвідом написання за сприяння CDLP першого посібника для суддів з питань інтелектуальної власності у Боснії та Герцеговині. Враховуючи досвід, набутий CDLP під час цієї роботи, у 2014 році було досягнуто згоди між CDLP, Вищим господарським судом України та Національною школою суддів України про співпрацю у створенні такого посібника в Україні.

Прес-служба РСУ