Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.07.2016, 07:30

В Одесі презентовано результати пілотного проекту "Електронний суд" В Одесі презентовано результати пілотного проекту

18 липня 2016 року, в місті Одеса презентовано результати пілотного проекту "Електронний суд". 

Пілотний проект реалізовано відповідно до рішення Ради суддів України від 22 липня 2015 року № 74 та за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine - USAID Україна "Справедливе правосуддя" спільно з Державною судовою адміністрацією України, територіальним управлінням ДСА України в Одеській області, у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги при Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України Одеській області.
Основна мета проекту "Електронний суд" полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.
Відкриваючи захід заступник Голови Ради суддів України, Богдан Моніч подякував Керівнику Проекту "Справедливе правосуддя" Девіду Вону за надану технічну підтримку та висловив сподівання, що розпочата робота не зупиниться і продовжиться, а електронний суд зможе повноцінно запрацювати не лише в експериментальних та пілотних судах, а по всій Україні.

"Є величезний запит на подібні послуги, а саме щоб людина, не виходячи з дому, мала можливість звернутися до суду за захистом порушеного права та отримати судове рішення в стислі терміни" – сказав суддя Моніч.
У заході взяли участь члени Ради суддів України, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, представники Верховного Суду України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Адміністрації Президента України, Міністерства юстиції України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, територіального управління ДСА в Одеській області, судді, працівники апаратів судів, представники міжнародних програм та проектів.
Три суди Одещини, а саме: Овідіопольський районний суд Одеської області,Київський районний суд м. Одеси та апеляційний суд Одеської області, що були визначені рішенням Ради суддів України модельними у поетапному запровадженні інструментів "Електронного правосуддя", отримали оновлену технічну базу для можливості втілення ідеї електронного документообігу.
В рамках презентації результатів досвідом із запровадження електронного документообігу в судах, з присутніми поділилися і міжнародні експерти - Даг Бартол, суддя, експерт проекту Уряду Норвегії в Україні "NORLAU" та Крістіна Малай, незалежний експерт з питань автоматизації судів, Республіки Молдова.

Перевагами електронного суду є доступність та оперативність, рух справ у судах різних інстанцій, швидкість розгляду справ та обмін інформацією, а також економія коштів на відправку кореспонденції.
Нагадаємо, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді необхідно: зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками процесу (завести поштову скриньку електронного суду) за адресою http://mail.gov.ua/ та подати до суду заявку, яку зручно роздрукувати із своєї ж поштової скриньки.
Також рамках Проекту в 42 визначених судах встановлено інформаційно-платіжні термінали, що мають програму для сплати громадянами судового збору безпосередньо у судах та містять інформацію про розклад судових засідань та інше, що дозволить підвищити зручність використання громадянами судових послуг.

Прес-центр судової влади