Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.07.2017, 12:08

В Одесі здійснено напад на суддю Господарського суду В Одесі здійснено напад на суддю Господарського суду

Сьогодні, 19 липня 2017 року, біля будівлі Господарського суду Одеської області було здійснено напад на суддю суду Ірину Малярчук.

Зі слів очевидців та колег, двоє молодиків підбігли до судді, коли та йшла до суду, та облили її рідиною зеленого кольору, ймовірно, це була зеленка. Зараз суддю шпиталізовано, їй надається необхідна медична допомога, а поліція займається розшуком нападників.

В Господарському суді Одеської області наголошують, що подібні дії нападників не тільки дестабілізують роботу установи, принижують авторитет суду, а й є цинічним проявом неприхованого та цілеспрямованого тиску на суддів.

Реагуючи на подію, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначає, що за даним фактом будуть направлені листи до Генеральної прокуратури та Національної поліції з вимогою ретельного розслідування нападу на суддю. Вона також висловила сподівання, що одеські поліцейські таки знайдуть нападників та нададуть беззаперечні докази їхньої вини з тим, аби у суді було прийнято єдино правильне і законне рішення.

"Напади на суддів, обливання їх зеленкою, погрози рідним і близьким, залякування суддів особисто, нищення їхнього майна, безпідставні обвинувачення і цькування в ЗМІ, у більшості випадків – це не що інше, як намагання вплинути на суддю з метою отримання "необхідного" тій чи іншій стороні рішення. Це ганебні прояви кричущої неповаги не тільки до судді, а й до верховенства закону", - сказала Валентина Сімоненко.

Валентина Сімоненко також звертає увагу на те, що подібні прояви агресії по відношенню до суддів, зумовлені й відсутністю охорони у судах, котра, згідно чинного законодавства, має забезпечувати громадський порядок у судах, припиняти прояви неповаги до суду, а також здійснювати охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконувати функції щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу. 

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко наголошує, що жоден подібний випадок не буде залишатися поза увагою суддівського самоврядування і, разом з тим, висловлює сподівання, що правоохоронні органи на місцях докладатимуть максимум зусиль і професіоналізму для розшуку зловмисників, які здійснюють напади на суддів.

Прес-центр судової влади