Рада Суддів
України

uaUA enEN

10.10.2016, 15:23

В Україні не охороняється майже половина приміщень судів В Україні не охороняється майже половина приміщень судів

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк під час брифінгу, який вони дали для представників ЗМІ, роз'яснили ситуацію, що склалася з охороною судів і дали відповіді на питання, які стосуються діяльності судів в умовах реформи судової влади.

Як зазначив Голова ДСА України, з 801 приміщення, де розміщуються апеляційні та місцеві суди, 424 (53%) будівлі не охороняються взагалі, 219 (27%) – тільки вдень, 4 (1%) – лише вночі. Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується лише 154 приміщення (19%). З його слів, таку ситуацію почали використовувати окремі групи громадських активістів, які вдаються не тільки до зумисного пошкодження майна суду, а й до погроз та морально - фізичного тиску на суддів з тим, щоб досягнути бажаного рішення у тій чи іншій справі.

Загалом, для організації відомчої воєнізованої охорони Державної судової адміністрації України у державному бюджеті потрібно передбачити понад 800 мільйонів гривень. На 2017 рік уряд запланував для цих потреб тільки 50 мільйонів. Допоки ж така структура не створена, охорону судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз здійснюють підрозділи Національної поліції України.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який прийняла Верховна Рада України другого червня 2016 року, тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, підрозділи Національної поліції України та Національної гвардії України, окрім охорони приміщень мають виконувати обов'язки з підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду та забезпечення безпеки учасників судового процесу. "Зрозуміло, що про виконання таких повноважень зараз не йдеться", - підсумувала Валентина Сімоненко.

Тому, аби убезпечити суддів, працівників апарату суддів, відвідувачів суду та учасників судових слухань, Рада суддів України шостого жовтня прийняла рішення рекомендувати зборам суддів припиняти відправлення правосуддя у судах до усунення обставин, які зумовлюють виникнення небезпеки.

Валентина Сімоненко також зазначила, що через неврегульованість законодавства в частині призначення суддів, вісім судів не можуть здійснювати правосуддя через відсутність у них суддів з повноваженнями. Зокрема, два таких суди є у Полтавській області, по одному у Рівненській, Черкаській, Тернопільській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Донецькій областях. У 71 суді правосуддя здійснює один суддя, у 124-х – два судді. У той же час, на сьогоднішній день п'ятирічний термін повноважень закінчився у 926-и суддів.

Відтак, Голова Ради суддів наголосила, що вирішити ці питання можна буде з прийняттям закону про Вищу раду правосуддя, який зараз знаходиться у Верховній Раді.

Прес-центр судової влади