Рада Суддів
України

uaUA enEN

14.02.2020, 09:25

Вадим Бутенко: "Проект "Зручний суд" має запровадитись в усіх місцевих загальних судах України і ми над цим працюємо" Вадим Бутенко:

Виконувач обов'язків Голови Ради суддів України Вадим Бутенко провів робоче засідання Комітету Ради з питань комунікації з міжнародними організаціями спільно з представниками донорських проектів, які працюють у судовій сфері. Міжнародних партнерів на зустрічі представляли: Анна Адамська - Галланд, головний міжнародний експерт Проекту ЄС "ПРАВО-Justice" , Поліна Лі, національний експерт Проекту ЄС "ПРАВО-Justice" , Ульяна Пашинна, радник з правових питань Програми USAID "Нове правосуддя", Людмила Слива, координатор кампанії "ЧЕСНО. Фільтруй суд!" Центру демократії та верховенства права та Іван Пятак, юрист Центру демократії та верховенства права.

У засіданні Комітету, у якому через відеозв'язок взяли участь члени РСУ Людмила Дьомич, Вікторія Чебан, Оксана Савенко та Наталія Мороз, також були присутні Наталія Чумак, заступник начальника ТУ ДСА України в місті Києві та Наталія Мокарєва, головний спеціаліст відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва ДСА України.

Під час засідання представники міжнародних проектів представили свої напрацювання, які стосуються проектів "Зручний суд" та "Модельний суд", що наразі реалізовується у пілотних судах, а це: Святошинський, Голосіївський, Деснянський районні суди міста Києва, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира та Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Суть проектів полягає в наявності функціональних інформаційних табло, де розміщуватиметься інформація як про суд, так і зразки документів, які подаються заявниками, а також в організації зрозумілого позначення місць загального користування, починаючи від напрямків руху у приміщенні, і закінчуючи місцем для підзарядки мобільних пристроїв.

Як зазначив виконувач обов'язків Голови РСУ Вадим Бутенко, всі проекти, над якими зараз працюють міжнародні партнери, мають на меті зробити інформацію про суд максимально доступною і зрозумілою для відвідувачів. "Я задоволений тим, що Раді вдалося об'єднати всі ваші напрацювання, а це і проект "ПРАВО-Justice" "Модельні суди", і проект "Зручний суд", над яким працює Центр демократії та верховенства права, і розробки, які вже є у ТУ ДСА України в місті Києві, в єдиний проект, який покликаний зробити роботу суду чіткою і зрозумілою для тих, хто звертається до установи", - наголосив Вадим Бутенко.

Анна Адамська - Галланд, головний міжнародний експерт Проекту ЄС "ПРАВО-Justice" у свою чергу інформувала присутніх, що у проекті розпочалася робота над розробкою так званого бренд-бук місцевих загальних судів, який полягає у затвердженні "корпоративних кольорів", розмірів і форматів поліграфічної продукції і навіть персональних бейджів.

"Ми розробляємо свої пропозиції, використовуючи досвід організації роботи в європейських судах відповідного місцевого рівня, але свідомі того, що остаточне рішення прийматиметься Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України", - сказала експертка.

У підсумку зустрічі її учасники домовились більш детально обговорити окреслені ініціативи під час конференції "Модельні рішення для судів: кращі європейські та українські практики", яка відбудеться 20 лютого у Харкові. Тоді ж планується презентувати проекти суддівській спільноті для подальшого обговорення і впровадження.

Пресслужба РСУ