Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.09.2018, 12:54

Відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя Відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя

28 вересня 2018 року відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя. Участь у засіданні взяли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Нагадаємо, що Комунікаційний комітет системи правосуддя об’єднує керівників ключових судових інституцій з метою обговорення та вирішення ключових питань взаємодії та співпраці.

Під час обговорення головним стало питання щодо призупинення підвищення заробітних плат суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів у проекті Державного бюджету України на 2019 рік. Голова ВРП І.Бенедисюк поінформував про вжиті ВРП заходи, зокрема звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України, результати участі 25 вересня 2018 року у засіданні Комітету Верховної Ради України щодо попереднього розгляду показників проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», на якому Голова ВРП висловив позицію судової влади щодо неприпустимості зупинення підвищення розміру посадових окладів суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів, що передбачено проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», наголосивши, що частиною третьою статті 146 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що видатки на утримання судів визначаються з урахуванням пропозицій Вищої ради правосуддя.

За підсумками обговорення учасники засідання ухвалили рішення звернутися зі спільним листом до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Президента України, у якому ще раз наголосити на неприйнятності зміни системи оплати праці суддів, оскільки це є звуженням конституційних гарантій їхньої незалежності. Нагадаємо, що рівень оплати праці суддів було врегульовано частиною першою статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», прийняття якого ініціював Глава Держави в рамках виконання Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки. Вказаною нормою визначено, що суддівська винагорода регулюється цим Законом та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами. Конституційний Суд України неодноразово наголошував на тому, що законом про державний бюджет не можна вносити зміни до інших законів, зупиняти їхню дію чи скасовувати їх, скасовуючи чи обмежуючи таким чином обсяг прав і обов’язків, пільг, компенсацій і гарантій, передбачених іншими законами держави, оскільки предмет закону про державний бюджет чітко визначений Конституцією України та Бюджетним кодексом України (справа про соціальні гарантії громадян, справа щодо предмета та змісту закону про Державний бюджет України).

Учасники засідання за ініціативи Голови РСУ Олега Ткачука обговорили також питання матеріального забезпечення суддів (зокрема щодо неоднозначних положень чинного законодавства та невизначеності правової позиції щодо порядку нарахування суддівської винагороди суддям, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання).

За результатами обговорення вирішено звернутися до НШСУ, ДСАУ, ВККСУ, РСУ щодо розгляду питання стосовно можливості збільшення посадового окладу суддів, кваліфікаційне оцінювання яких не завершено, у зв’язку з їхнім понаднормовим навантаженням.

Комунікаційний комітет системи правосуддя також надав доручення Державній судовій адміністрації України передбачити окрему посаду прес-секретаря під час розгляду питання про розроблення типового штатного розпису суду, а також створити за необхідності прес-службу суду. Це питання було внесено на розгляд робочою групою Комунікаційного комітету.

На засіданні йшлося також і необхідність покращення фінансування заходів з комунікації в судах.

Комунікаційний комітет системи правосуддя схвалив ініціативу ВРП та НШСУ щодо розроблення за підтримки Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи в Україні із залученням зовнішнього експерта навчального курсу для прес-секретарів та відповідальних за зв’язки з громадськістю працівників місцевих та апеляційних судів «Новина як ефективний засіб судової комунікації».

Комунікаційний комітет системи правосуддя також рекомендував ДСА України інформувати широке коло користувачів щодо впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та провести спеціальне засідання, присвячене стану впровадження ЄСІТС, за участю Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

За інформацією управління інформації

та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП

Прес-служба РСУ