Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.02.2022, 09:25

Відбулося чергове засідання Ради суддів України. Розглянуто питання щодо забезпечення сталої діяльності судової влади Відбулося чергове засідання Ради суддів України. Розглянуто питання щодо забезпечення сталої діяльності судової влади

Сьогодні, 24 лютого 2022 року, в Києві відбулося чергове засідання Ради суддів України, в якому взяли участь всі 32 члени Ради.

Рада суддів України розглянула одне питання порядку денного: Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень Вищої ради правосуддя та воєнного стану у зв'язку зі збройною агресією збоку Російської Федерації.

Рада суддів України звернула увагу усіх судів України, що  в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист.

Рада суддів України також розробила рекомендації судам щодо дій в умовах воєнної агресії РФ, які будуть розіслані судам та в органи й установи системи правосуддя.

З огляду на припинення повноважень Вищою радою правосуддя, своїм рішенням Рада суддів України, з метою забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні, звернулася до суб'єктів законодавчої ініціативи з пропозицією терміново внести законопроєкт та ухвалити закон, яким передбачити, що якщо Вища рада правосуддя є неповноважною у зв’язку з відсутністю достатньої кількості її членів, визначених статтею 131 Конституції України, повноваження Вищої ради правосуддя, визначені цим та іншими законами, за виключенням повноважень, передбачених Конституцією України, тимчасово здійснює Рада суддів України.

Також створено оперативний штаб, який буде координувати дії судової влади в умовах  воєнного стану.

Рішення Ради суддів України буде опубліковано пізніше. Слідкуйте за інформацією на сайті Ради суддів України.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч закликав колег зберігати спокій і докласти максимум зусиль для забезпечення роботи судів та збереження життя людей.

У засіданні Ради суддів України взяли участь представники ДСА України.

Пресслужба РСУ