Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.02.2021, 10:00

​Відбулося обговорення щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік ​Відбулося обговорення щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік

Представники органів установ системи правосуддя обговорили пропозиції до проекту щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік.

Підготовка щорічної доповіді про стан незалежності суддів в Україні здійснюється Вищою радою правосуддя відповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя й громадськими об'єднаннями.

Ініційоване ВРП нинішнє обговорення відбулося в режимі відеоконференції на платформі Zoom. До нього підключилося понад 60 учасників.

Як зазначила член ВРП Лариса Швецова, таке обговорення має на меті зібрати усі питання, що стосуються діяльності судової влади України, в єдиний документ, який визначатиме не тільки проблемні питання, а й шляхи їх усунення.

Раду суддів України під час засідання представляли члени РСУ Андрій Жук, Галина Діброва та виконувачка обов'язків Голови Ради суддів України, суддя Деснянського районного суду міста Києва Олена Журавська. Саме вона і виступила із пропозиціями до щорічної доповіді про незалежність суддів. 

"Якщо ми проаналізуємо доповідь про стан незалежності за 2019 рік, то найактуальнішими у ній були питання кадрового голоду у судах першої та апеляційної інстанцій і дефіцит бюджетних призначень. Сьогодні ми розуміємо, що дані питання не тільки не вирішилися, а навіть й загострилися. Аналізуючи 2020-й рік, ми змушені будемо константувати, що фінансування судової влади перейшло у категорію критичного стану: не вистачає коштів не тільки на матеріально-технічне забезпечення діяльності судів, а вже і на виплату заробітної плати працівникам апарату судів. Загальне фінансування судів першої та апеляційної інстанцій становило лише 65% від потреби. Більше того, усі ці проблеми перейшли у 2021 рік", - наголосила Олена Журавська.

Вона підкреслила, що Рада суддів України неодноразово зверталася до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Верховної Ради України, Комітету ВРУ з питань правової політики та Комітету з питань бюджету, народних депутатів з тим, що наявний обсяг бюджетних призначень для судової гілки влади є вкрай незадовільним і ставить під загрозу можливість відправлення правосуддя в Україні.

"Окрім матеріально-фінансових проблем судова влада України знову опинилися під тиском законодавчої та виконавчої гілок влади, які дозволяють собі відверто неправдиві та компрометуючі висловлювання на адресу суддів та судочинства, чим підривають не тільки авторитет судової влади, а й свій власний", - переконаний член Ради суддів, суддя Верховного Суду Андрій Жук. Він вважає, що у щорічній доповіді знову має прозвучати питання про неприпустимість огульної критики та звинувачень на адресу судової влади загалом.

Цілий ряд пропозицій щодо питань, які мають прозвучати у щорічній доповіді, також надійшли від Верховного Суду, представників адвокатських та прокурорських структур, Національної школи суддів, ДСА України, Служби судової охорони, науковців та громадських організацій.

В обговоренні щорічної доповіді взяли участь понад 60 учасників, які загалом висловилися за дотримання гарантій незалежності суддів з тим, аби зберегти правосуддя в Україні.

Пресслужба РСУ