Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.07.2018, 14:37

Відбулося засідання Ради суддів України Відбулося засідання Ради суддів України

Засідання Ради суддів України розпочалося з проведення Установчого засідання Постійно діючих робочих груп Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування в областях. У режимі відеоконференцзв'язку за перебігом засідання спостерігали 293 члени робочих груп, саме стільки суддів увійшли до складу постійно-діючих робочих груп Ради суддів України в областях з питань Розвитку суддівського самоврядування. І саме до них, в першу чергу, з вітальним словом звернулась Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка була запрошена на засідання РСУ як очільниця найвищої судової установи держави. У засіданні Ради суддів України також взяв участь Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

Відтак, окрім Установчого засідання Постійно діючих робочих груп члени РСУ розглянули питання щодо належної організації роботи слідчих суддів, затвердили технічний опис мантії судді Верховного Суду, про заохочення та різне.

Щодо організації роботи слідчих суддів, то члени РСУ, обговорюючи це питання, керувались необхідністю прийому та розгляду клопотань органів досудового розслідування та інших учасників кримінального провадження у неробочий (вихідні та святкові дні) і надурочний час. Загалом, актуальність питань, які пов'язані з організацією роботи слідчих суддів, відображається у наступних статистичних даних. Так, відповідно до звітів загальних судів першої інстанції впродовж 2017 року слідчими суддями місцевих судів було розглянуто 591, 3 тисячі клопотань органів досудового розслідування та інших учасників кримінального провадження. У 2016-2016 роках зазначений показник становив 486,7 та 494,9 тисяч клопотань відповідно.

Тож, з огляду на кількість звернень, які надходять до Ради, для суддів актуальним є питання щодо графіка роботи слідчих суддів, а також суддів адміністративних судів, котрі розглядають окремі термінові категорії спорів, що пов'язані з виборчим законодавством.

У підсумку обговорення Рада суддів України рекомендувала суддям застосовувати чергування суддів та працівників апарату суду у неробочі дні, керуючись тим, що кількість суддів та працівників апарату суду під час чергування визначаються зборами суддів. Відповідно до рішення зборів суддів чергувати може і один слідчий суддя, що не слід розглядати як втручання у процес розподілу матеріалів кримінального провадження.

Щодо оплати праці, то робота суддів і працівників апарату суду, які залучаються до роботи у неробочий та понаднормовий час має здійснюватися у відповідності до положень статей 72, 107 Кодексу законів про працю України абзацу 1 частини 4 статті 56 Закону України "Про державну службу" на підставі наказу керівника апарату суду та табелю обліку використання робочого часу.

Наступними питаннями члени Ради затвердили технічний опис мантії судді Верховного Суду, а також створили робочу групу, яка працюватиме над новим ескізом "літньої" мантії для суддів місцевих загальних суддів. До складу робочої групи увійшли членкині РСУ Олена Журавська, Оксана Марченко та Тетяна Суярко, проте, чим більше пропозицій з цього питання надійде від суддів, тим легше можна буде визначитися з варіантом. Допоки відомо одне - мантія буде з натуральної "літньої" тканини. 

На сьогоднішньому засіданні члени Ради суддів України визначилися й із заохоченнями. Зокрема, підтримали подання про присвоєння почесного звання "Заслужений юрист України" судді апеляційного суду Хмельницької області у відставці Анатолію Марцинкевичу, та вирішила нагородити Почесною грамотою Ради суддів України, Грамотою Ради суддів України й оголосити подяку Ради за значний вклад у зміцнення авторитету судової влади, високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня незалежності України 41 судді у відставці та працівникам апарату судів.

Прес-служба РСУ