Рада Суддів
України

uaUA enEN

14.07.2021, 06:05

Голова РСУ закликав народних депутатів України не перетнути "червоні лінії" при ухваленні законопроекту №5068 Голова РСУ закликав народних депутатів України не перетнути

Вельмишановні народні депутати України!

Сьогодні без перебільшення один із вирішальних днів Вашої роботи, який визначить, у якому стані перебуватиме судова гілка влади у найближчі роки. 

Майже 2 роки ми пожинаємо плоди поспішних та необдуманих рішень, прийнятих у минулому. Лише точковими змінами у законодавство катастрофічність наслідків цих рішень вдалося полегшити. 

Сьогодні від кожного з Вас залежить, чи будуть повторені ці помилки. 

Я не буду нагадувати про загальні перестороги щодо конституційності законопроєкту №5068, а приверну Вашу увагу до того, що лише сам факт його прийняття загрожує повною руйнацією Вищої ради правосуддя – конституційного органу судової гілки влади, який відповідає за широке коло питань її діяльності. 

І його руйнація може відбутися навіть до набрання законом чинності. 

Сьогодні зусилля усіх органів судової гілки влади спрямовані на те, щоб цього не відбулося, а український народ отримав задекларований результат судової реформи. 

Незважаючи на несприйняття наших пропозицій до внесених на Ваш розсуд законопроєктів, ми демонструємо безпрецедентні поступки задля збереження конструктивного діалогу з усіма зацікавленими особами. 

Про це, зокрема, свідчить й те, що одразу після ухвалення парламентом законопроєкту №3711-д Рада суддів України заявила про свою готовність імплементувати його в життя та делегувати своїх членів до складу Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. 

Наразі ми готові виконати і норми законопроєкту №5068 у разі ухвалення його парламентом. 

У той же час, закликаюкожного з Вас голосувати за цей законопроєкт виважено та з усвідомленням довгострокових наслідків його прийняття та не перетнути ті "червоні лінії", які зведуть нанівець усі наші наміри до конструктивного діалогу. 

Задля цього прошу кожного з Вас: 

1. Привести модель ухвалення рішень Етичною комісією до тієї, що вже запропонована у законопроєкті №3711-д, адже наразі законопроєкт №5068 пропонує навіть не вирішальну роль міжнародних експертів, а наділяє їх самостійним та виключним правом ухвалювати будь-які рішення. 

Так, запропонована модель голосування передбачає, що рішення Етичної ради ухвалюється більшістю голосів від присутніх членів Етичної ради, за умови що воно підтримано двома голосами членів Етичної ради, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями. Це означає, що навіть два члена Етичної ради, запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, можуть ухвалювати будь-які рішення від її імені (якщо у такому засіданні не беруть інші члени). 

2. Виключити із законопроєкту всі без винятку норми, які передбачають зупинення чи автоматичне припинення повноважень чинних членів ВРП. 

Наостанок хочу звернути Вашу увагу, що навіть на цій стадії розгляду законопроєкту норми Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" дозволяють у різний спосіб внести виправлення, уточнення, усунути помилки та суперечності в його тексті.

Повний текст звернення читайте тут

З повагою

Голова Ради суддів України                                                    Богдан  Моніч