Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.11.2021, 13:41

Відкрите звернення Голови РСУ щодо початку роботи Етичної ради і Конкурсної комісії Відкрите звернення Голови РСУ щодо початку роботи Етичної ради і Конкурсної комісії

Вельмишановні міжнародні партнери!

Звертаюсь до Вас із цим відкритим зверненням з приводу наступного.

Відповідно до абзацу 9 пункту 23-1 розділу III "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про вищу раду правосуддя" в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" від 14 липня 2021 року №1635- IX (далі Закон) голова Вищої ради правосуддя призначає членів першого складу Етичної ради не пізніше п’яти днів після закінчення строку, відведеного для внесення списків рекомендованих кандидатів від усіх суб’єктів формування Етичної ради. У разі якщо Голова Вищої ради правосуддя не призначить членів Етичної ради у визначений строк, троє перших кандидатів із списку Ради суддів України і списку міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

З огляду на те, що головою Вищої ради правосуддя у визначений законом строк – 08 листопада 2021 року не призначено членів першого складу Етичної ради, з 09 листопада 2021 року перший склад Етичної ради є призначеним в силу прямої вказівки закону.

Відповідно пункту першого частини 21 статті 9-1 Закону Член Етичної ради зобов’язаний брати участь у її роботі особисто, без права делегування своїх повноважень іншим особам.

Частиною 22 статті 9-1 Закону визначено, що організаційно-технічне забезпечення діяльності Етичної ради здійснює Державна судова адміністрація України.

Радою суддів України до Державної судової адміністрації України передано усі контактні дані новопризначених членів Етичної ради за квотою Ради суддів України. Наразі ці члени Етичної ради готові у будь-який момент приступити до роботи.

Варто нагадати:

- наразі завершено прийом документів кандидатів у члени ВРП за квотою парламенту, щодо 15 кандидатів документи передані до ДСА України для їх перевірки Етичною радою;

- 09 листопада 2021 року завершується прийом документів кандидатів у члени ВРП від З’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, який призначено на 10 грудня 2021 року (наразі подано документи від 9 осіб);

- 21 листопада 2021 завершується прийом документів кандидатів у члени ВРП від З’їзду суддів України, який призначено на 22 грудня 2021 року.

Відтак, Етична рада має розпочати свою роботу у стислі терміни.

З огляду на це, звертаюсь  до новообраних членів Етичної ради запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, а також до керівників міжнародних та іноземних організацій, які внесли список рекомендованих кандидатів до Етичної ради, з пропозицією невідкладно надати необхідні контактні дані на адресу Державної судової адміністрації України та Ради суддів України, а також публічно висловитись щодо дат проведення організаційного та наступних засідань Етичної ради.

Крім того, 17 вересня 2021 року виконувач обов’язків голови Вищої ради правосуддя видав наказ про призначення першого складу Конкурсної комісії для відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії судів України.

Упродовж 53 днів з моменту створення Конкурсної Комісії остання не спромоглася зібратися принаймні на організаційне засідання через неявку її членів, обраних за квотою міжнародних партнерів. Остання така спроба відбулася 25 жовтня 2021 року.

У зв'язку з цим, звертаюсь до членів Конкурсної комісії, обраних за квотою міжнародних партнерів, а також до керівників міжнародних та іноземних організацій, які внесли список рекомендованих кандидатів, з пропозицією невідкладно надати необхідні контактні дані до Ради суддів України та секретаріату Вищої ради правосуддя, адже за своїм статусом комісія є допоміжним органом Вищої ради правосуддя, а її організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності здійснює секретаріат Вищої ради правосуддя.

Також прошу публічно висловитись щодо дат проведення організаційного та наступних засідань Конкурсної комісії.

Ще раз наголошую, що робота Етичної ради і Конкурсної комісії повинна розпочатися без зайвих зволікань у тісній комунікації усіх їх членів.

З повагою

Голова Ради суддів України                                                                                         Б.С. Моніч