Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.05.2019, 14:11

В Маріуполі обговорили зміни до Кодексу суддівської етики В Маріуполі обговорили зміни до Кодексу суддівської етики

Наприкінці минулого тижня, 17 травня 2019 року, у Маріуполі, суддівська спільнота Донеччини зустрілась з робочою групою Ради суддів України для обговорення змін до Кодексу суддівської етики та коментаря до нього. Це було перше регіональне обговорення концепції внесення змін до Кодексу суддівської етики.

Відкриваючи круглий стіл Голова Ради суддів суддів України Олег Ткачук привітав учасників.

"Я з превеликим задоволенням вже вдруге відвідую Донбас. І я хочу сказати, що я пишаюсь суддями, які працюють тут, в таких не легких умовах. Зараз вся судова гілка влади працює у важких умовах. Відсутність кадрового забезпечення, відсутність охорони в судах, затвердження штатного розпису окружних судів - це нагальні питання, що потребують вирішення. Ми, в Раді суддів України в межах наданих нам повноважень, постійно використовує усі наявні правові засоби для забезпечення незалежності судів і суддів, спрямовуючи свої сили на максимальне сприяння створенню необхідних умов для нормальної роботи суду, суддів і працівників апарату. У той же час Рада суддів України постійно наголошує на тому, що гарантією суддівської незалежності є чесне, справедливе правосуддя, як основа його підтримки з боку громадянського суспільства. Лише здоровий організм здатний гідно протистояти зовнішній та внутрішній інфекції, боротися з нею і перемагати загрози. Це саме стосується судової влади. Переконання громадян у необхідності захисту правосуддя формується і за рахунок довіри і впевненості у чесності і добросовісності поведінки суддів, їх високоморальних етичних стандартах",- наголосив Голова Ради суддів України. 

Очільник органу суддівського самоврядування також зазначив, що саме на Донбасі в період війни можна зрозуміти, що тут працюють особливі люди в особливих умовах, які є справжніми патріотами України і служать добру та правді.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук додав, що потрібно суддям мати більш жорсткі стандарти поведінки і єдині правила для всіх учасників судового процесу, щоб суд не переростав в сварку між суддею та адвокатом або адвоката і прокурора. "Мені дуже хочеться, щоб ми прийняли такі зміни до Кодексу, які дозволили б суспільству і суддям знайти взаєморозуміння. Перше завдання налагодити співпрацю, тому що суддя є арбітром і тому суперечок в судовому процесі взагалі не повинно бути", - сказав Олег Ткачук.

Єгор Краснов голова комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів розповів про актуальність внесення змін. "Останні роки життя судової гілки влади було досить бурхливим. З часом, певні речі можуть, або навіть мають бути, якщо не переглянуті, то, принаймні, скореговані. Є потреба приділити увагу і правилам поведінки працівників апарату суду. До речі, процес оновлення професійних кодексів зараз відбувається також і в прокурорському та адвокатському самоврядуванні. Комітет Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, уважно відслідковує сучасні тенденції відносно модернізації кодексів професійної етики та професійних стандартів суддів", - зауважив Єгор Краснов. Він додав, що з Донецької області отримують багато звернень і важливо почути думки та зауваження суддів з цього регіону. Дискусії почалися з Маріуполя, а далі пройдуть у ряді інших міст України для того, щоб отримати зворотній зв'язок і зрозуміти точно потреби співробітників судової системи.

Єгор Краснов ознайомив учасників круглого столу з діяльністю комітету та розповів про роботу, що вже проведена робочою групою з питань оновлення положень Кодексу. До складу комітету входить п'ять членів Ради суддів, які й опрацьовують всі матеріали. Станом на травень 2019 року до комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України надійшло 82 звернення, з яких: 39 стосуються надання роз’яснень щодо наявності чи відсутності конфлікту інтересів, 9 повідомлень про можливий реальний чи потенційний конфлікт інтересів, 12 звернень щодо поведінки суб’єктів конфлікту інтересів та 22 з категорії інше (подання добровільних декларацій про приватні інтереси суддів, запити про надання інформації щодо конфлікту інтересів та ін.). 

Також Єгор Краснов, вкотре нагадав, що загалом Рада суддів України - є єдиним компетентним органом з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, до якого мають звертатися судді у відповідних випадках. "Я хочу підкреслити, що самостійне належне виявлення і врегулювання конфлікту інтересів у діяльності судді прозорим і своєчасним чином, навіть без втручання уповноваженого органу суддівського самоврядування, безперечно буде сприяти укріпленню довіри до суддівського корпусу", - сказав член Ради суддів України Єгор Краснов.

Наступна сесія круглого столу була присвячена визначенню найважливіших питань, які мають бути закріплені в оновленій версії Кодексу та презентації концепції проекту змін, його обсягу та змісту. Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, член робочої групи з оновлення положень Кодексу суддівської етики Віталій Кальник під час своєї презентації звернув увагу на те, що Кодекс суддівської етики, як документ, який містить в собі приписи, обов’язок виконання яких суддівська спільнота покладає на себе добровільно, з одного боку повинен бути інструкцією, що може бути використана суддею в повсякденній діяльності та житті, а з іншого боку - щитом, який міг би захистити суддів, які дотримуються норм Кодексу.

"Правки, які пропонується внести до Кодексу, можна розділити на дві групи: ті що носять форму редакційних, як наприклад необхідність виключення зі статті 10 припису, що стосується народних засідателів, так суттєвих, як наприклад, внесення змін до статті 12, яка на сьогодні регламентує порядок надання інформації та коментарів по справі, з ймовірним внесенням в цю статтю норми що стосується діяльності нещодавно створеного інституту суддів-спікерів", - підкреслив Віталій Кальник.

На думку доповідача окремої уваги заслуговує аналіз змісту статті 4, відповідно до змісту якої, порушення правил етичної поведінки самі по собі не можуть бути підставою для притягнення судді до відповідальності, з огляду на те, що частина 3 статті 106 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачає таку відповідальність у випадку допущення суддею поведінки, що порочить честь судді або підриває авторитет правосуддя. Окрім цього, він звернув увагу і на зміст статті 20, яка регламентує участь суддів в соціальних мережах та поведінку в мережі інтернет загалом, зважаючи на виклики часу, відповідно до яких судова влада повинна бути відкритою та доступною з одного боку, і гарантовано забезпечувати ефективний захист інтересів громадян і юридичних осіб з іншого.

Підтримав колегу і суддя Львівського окружного адміністративного суду  Олександр Сасевич. "Комунікація у суді - це є спільна робота всього колективу суду. Голови судів, судді- спікери можуть робити публічні заяви, але виключно з урахуванням вимог Кодексу суддівської етики. Це дуже важливо дотриматись саме цього балансу", - підкреслив Олександр Сасевич.

Під час круглого столу судді обговорили проект змін до Правил поведінки працівника апарату суду та актуальні питання зі сфери суддівської етики та конфлікту інтересів, які потребують додаткового врегулювання. Наступне обговорення відбудеться вже в червні на Буковині.

Прес-служба РСУ