Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.11.2023, 09:32

"Війна. Правосуддя. Медіа: як писати про судові процеси, пов'язані зі збройним конфліктом" - презентовано посібник від МІПЛ

Громадська організація "Медійна ініціатива за права людини"  представила широкому загалу та  представникам ЗМІ посібник "Війна. Правосуддя. Медіа: як писати про судові процеси, пов'язані зі збройним конфліктом".

 Він стосується особливостей висвітлення судових процесів у справах війни. Складається з теоретичної бази та практичних порад, як висвітлювати судові засідання, спілкуватися зі сторонами процесу та дотримуватися етичних рамок.

У теоретичній частині експерти МІПЛ  Ольга Решетилова, голова Медійної ініціативи за права людини, та Оксана Расулова, керівниця проєкту з моніторингу судів пояснюють основи міжнародного гуманітарного права, його прояви в українських законах, за що наразі критикують статті Кримінального кодексу України, які стосуються збройного конфлікту, та який шлях долають справи до суду і безпосередньо в суді.

Для створення практичної частини експерти опитали журналістів і журналісток, які працюють у судах, зокрема зі справами війни. Вони представляють всеукраїнські, регіональні та нішеві медіа, працюють із текстами, фото і відео. Разом із ними в посібнику пояснюється, як потрапити до суду, як зрозуміти, що відбувається у справі, про що говорити з адвокатами та прокурорами, як спілкуватися зі свідками й обвинуваченими — і як потім цікаво про це написати.

Наприкінці додано список джерел, де про суди, їх суть і підходи до написання матеріалів з судів можна дізнатися більше. Також надано приклади клопотань перед судом щодо зйомки, проведення онлайн-трансляції засідання та трансляції на вебпорталі Судової влади.

З посібником можна ознайомитися нижче:

"Війна. Правосуддя. Медіа: як писати про судові процеси, пов'язані зі збройним конфліктом"

Воєнні злочини, геноцид, злочин агресії — це все нові виклики для української судової системи. Але це й виклики і для українських медіа. Як розібратися в тому, кого і за що судять, як не зашкодити свідкам і як називати колаборантів, про що запитувати прокурорів і адвокатів, щоб мати відповідь по суті та як редагувати "юридичну мову".

Відповіді на всі ці питання можна знайти в посібнику,  який готувався за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Пресслужба РСУ