Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.11.2023, 07:13

​Воєнні злочини, апеляція і блогер з Китаю: 18 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня ​Воєнні злочини, апеляція і блогер з Китаю: 18 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Приставка Playstation. Радік Гукасян — російський десантник, який брав участь в окупації Київщини минулоріч. Прокуратура встановила, що Гукасян разом із ще 5 російськими військовими розстріляли авто під Бородянкою — чоловік, який був всередині, загинув. Також слідство вважає, що Гукасян займався мародерством. ЗСУ взяли в полон Гукасянова на Херсонському напряму. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Судове засідання призначене на 28 листопада о 14:15 у Бородянському районному суді Київської області.

Соратник Кадирова. «Ахмат» Бісаєв Анзор Саладієвич — командир мобільного загону особливого призначення Росгвардії. У березні 2022 року, під час окупації Київщини, він викрав підлітка. Щоб отримати інформацію, катував його. Бісаєв входить до найближчого оточення Рамзана Кадирова. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Судове засідання призначене на 29 листопада о 14:15 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Стріляли в спину. Микола Совіков — російський військовий, служив в гвардійській танковій бригаді. Прокуратура встановила, що у березні він разом з іншими росіянами розстріляв у спину двох цивільних під Києвом, щоб пограбувати підприємство. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Судове засідання призначено на 30 листопада о 09:10 в Києво-Святошинському районному суді Київської області (in absentia).

Буча. Рядовий Владислав Осіпов, сержанти Петро Данилов, Денис Єрєнков і підполковник Андрій Єрмишко —військові 64-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Росії, які брали участь в окупації Бучі. Прокуратура встановила, що вони знущалися з місцевої родини, щоб вибити адреси військових і патріотів. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Судове засідання призначено на 27 листопада о 11:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Суд над командуванням. Сергій Карасьов — командир підрозділу 31 окремої десантно-штурмової бригади, входить до складу угруповання "Восток". У період з лютого по квітень 2022 року керував під час операції із захоплення Києва з західного напрямку. За тодішні події Карасьова обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Судове засідання призначено на 28 листопада о 10:15 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вулиця Жовтнева. Максим Біленко — сержант окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ, який брав участь в окупації Бучі. Прокуратура вважає, що він стріляв у цивільних, кепкував з поранених і катував людей. Йому інкримінують порушення законів та злочинів війни.

Судове засідання призначено на 28 листопада о 11:30 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Зрада присязі. Вадим Паньков — російський командир 45 окремої бригади спеціального призначення Повітрянодесантних військ. Прийняв присягу на вірність народу України у 1992 році, але вже за рік став військовим РФ. У 2001 році отримав звання Героя Росії за виконання завдань на території Північного Кавказу. Планував і керував захоплення аеродрому в Гостомелі та спроби прориву на Київ.

Судове засідання призначено на 28 листопада о 15:15 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Погрози розстрілом. Микита Тайбахтін — військовий 31 окремої десантно-штурмової бригади РФ. Як окупант був у Бородянському районі Київської області. Обшукував місцевих, і, перевіривши телефон, звинуватив місцеву жительку у тому, що її син служить у ЗСУ. Щоб дізнатися щось про ЗСУ, психологічно її катував.Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Судове засідання призначено на 30 листопада о 15:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

“Йди за мною”.  Клім Кержаєв — старший лейтенант, командир мотострілецької роти збройних сил Росії. Під час окупації Харківщини брав участь у розстрілі цивільного авто, де були жінка та чоловік. ЗСУ зняли злочин на дрон. Українські військові не могли допомогти подружжю, тому відправили дрон з аркушем з написом «Йди за мною». Кержаєву інкримінують порушення законів і злочинів війни.

Судове засідання призначено на 29 листопада о 10:00 в Красноградському районному суді Харківської області (in absentia).

Напад на цивільних. Олексій Улецький — російський військовий 74-ї окремої мотострілкової бригади, яка окупувала село Сибереж на Чернігівщині. Він хаотично стріляв у цивільних і по їхньому будинку. Його обвинувачують у порушенні законів і злочинів війни.

Судове засідання призначено на 28 листопада о 09:00 в Чернігівському районному суді (in absentia).

“Ізоляція”. Євген Бражников до 2010 року працював оперуповноваженим в Управлінні карного розшуку МВС у Донецькій області. У 2016 році Бражников був заступником директора з безпеки Донецького енергозаводу під владою ДНР. У 2016 році «МГБ ДНР» арештувало Бражникова за незаконне зберігання зброї. Бражников відсидів три з половиною роки, з них більше двох років — в «Ізоляції». У 2019 році його обміняли. Звільнені бранці серед обміняних упізнали в ньому прислужника тюремників «Ізоляції», який брав участь у тортурах. У березні 2020 року йому повідомили про підозру в участі у терористичній групі за співпрацю з тюремниками «ДНР» та порушенні законів і звичаїв війни. Спочатку Бражников перебував під домашнім арештом, потім під особистим зобов'язанням. Наразі судовий процес відновили.

Судове засідання призначено на 27 листопада о 12:30 в Оболонському районному суді.

Суддя з Криму. Володимир Куксов — суддя з Криму, якого після окупації півострова перевели до одного з київських судів. Слідство встановило, що після повномасштабного вторгнення він телефонував своїм знайомим, які потрапили під окупацію, і закликав їх працювати на росіян. СБУ визначило три телефонні розмови, де він закликав знайомого йти працювати в поліцію окупантів, переконував про переваги вільного ринку з Росією. В одній із розмов сказав: «головне, аби вони [українські військові] не повернулися, як у нас [на Київщину]». Суддю підозрюють у виправдовуванні збройної агресії Росії проти України та підбурюванні до колабораціонізму.

Судове засідання призначено на 30 листопада о 16:00 в Оболонському районному суді.

Суд над священником. Олександр Лунєгов — настоятель храму Дніпропетровської єпархії УПЦ. 18 травня 2023 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області визнав його винним у глорифікації ворога та засудив до 5 років. Свідки вказували на те, що він пропонував виїхати до РФ та говорив, що Росія наведе тут порядок. Слідство встановило в його телефоні підписки на антиукраїнські пабліки «МИР Z», «Z», «Army», «НОВОСТИ РФ». Також користувався чат-ботом «VоZмездие», де збирали відомості щодо ЗСУ. На суді вину визнав, але наразі захист подав апеляцію.

Судове засідання призначено на 27 листопада о 15:30 у Дніпровському апеляційному суді.

Блогер з Китаю. Ван Цзисянь — громадянин Китаю, який живе в Одесі. Після повномасштабного вторгнення знімав відео про життя під час війни. Так хотів донести правду до Китаю, де переважає російський наратив. Він критикує владу Китаю, яка підтримує Путіна та приховує правду про війну в Україні. За це його постійно критикують китайці. Та за відео проти нього відкрили справу через поширення інформації про переміщення або розташування ЗСУ.

Судове засідання призначено на 27 листопада о 11:00 у Приморському районному суді Одеси.

Відповідальність за лайки. Домініка Кіреєва — жителька Прилук, що на Чернігівщині, яка схвалювала вторгнення росіян, окупацію і дії «ДНР» у соціальних мережах на початку повномасштабного вторгнення. Їй інкримінували виправдовування російської федерації проти України, глорифікацію її учасників. Зважаючи на вік та каяття, суд дав пенсіонерці мінімальне покарання - п’ять років ув’язнення. Кіреєва подала апеляцію.

Судове засідання призначене на 29 листопада о 13:30 в Чернігівському апеляційному суді.

Карти Харківщини. Нагадуємо про справу Юрія Глушаченка, якому інкримінують колабораціонізм. Слідство встановило, що він надав ворогу інформацію про переміщення техніки та особового складу ЗСУ на Харківщині. Він передавав росіянам 6 карт місцевості із позначками розташування військових - по них мали нанести удари.

Засідання призначене на 27 листопада о 12:30 в Соснівському районному суді міста Черкаси.

Коригувальник по Харкову. Антон Ізмайлов — безробітний житель Харкова, уродженець міста Брянськ, якого завербували спецслужби Росії. Ізмайлов коригував ракетні удари по Харкову: збирав інформацію про місця базування та маршрути ЗСУ на території міста. Його обвинувачують у поширенні інформації про ЗСУ, якої немає у вільному доступі.

Судове засідання призначено на 30 листопада о 13:30 у Харківському апеляційному суді.

Із танку по лікарні. У Сумах продовжується судовий процес над російськими військовими, які в березні 2022 року стріляли з танку Т-72 по лікарні у Тростянці. Нагадуємо, що 9 травня 2023 року Тростянецький районний суд заочно виніс вирок за цей воєнний злочин та призначив обвинуваченим 11 років позбавлення волі. Наразі справа на апеляції.

Засідання призначене на 27 листопада о 15:00 в Сумському апеляційному суді.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 27 ЛИСТОПАДА - 1 ГРУДНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.