Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.11.2023, 07:02

​Воєнні злочини, пособництво, геноцид: 14 справ, за якими радимо стежити цього тижня ​Воєнні злочини, пособництво, геноцид: 14 справ, за якими радимо стежити цього тижня

Волонтер “Азову”. Володимир Стельмаченко був офіцером у службі морської безпеки Бердянська в 2004 році. Згодом цікавився морською піхотою, волонтерив для полка “Азов” і проходив там вишколи, був членом Товариства сприяння обороні України. Продавав зброю. Але після окупації Бердянська погодився стати “директором” морського порту. Почав передавати ФСБ інформацію про “азовців”. Сприяв викраденню росіянами українського зерна. Тепер зернові компанії ― потерпілі в справі, де Стельмаченка обвинувачують у пособництву державі-агресору.

Засідання призначене на 7 листопада о 10:30 у Солом’янському районному суді Києва (in absentia)

Кримський викладач. Фарход Абдуллаєв ― доктор медичних наук, що переїхав на материкову Україну після окупації Криму. На Радіо Свобода виходив зворушливий текст про те, як Фарход і дружина, що лишалася в Криму, продовжують стосунки. Він був проректором Міжнародної академії екології та медицини, але його звільнили через корупцію в 2020 році. Слідство вважає, що він співпрацював із ФСБ, збирав для росіян інформацію про українські госпіталі й українських вчених. Його затримали за підозрою у державній зраді.

Засідання призначене на 7 листопада о 15:30 у Солом’янському районному суді Києва

Директор RT. Антон Кузнєцов-Красовський ― російський пропагандист, політтехнолог і директор RT. У січні 2022 року під час обговорення питання можливого вступу України до НАТО заявляв, що в Україну треба ввести війська та спалити на Хрещатику українців разом із Конституцією, у якій прописаний курс на НАТО. Того ж року казав, що українських дітей треба топити. За його заяви Красовського обвинувачують у причетності до геноциду.

Засідання призначене на 9 листопада о 10:00 в Шевченківському районному суді Києва (in absentia)

Шантаж СБУ. Володимир Наразенко 15 років служив у СБУ і мав доступ до таємної інформації. У 2019 його звільнили до лав запасу. Слідство в 2022 році встановило, що з перших днів повномасштабного вторгнення він погрожував колегам передати їх дані спецслужбам РФ і так примушував їх до дезертирства. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 9 листопада о 12:30 в Шевченківському районному суді Києва

Розвідка ДНР. Андрій Кунавін ― киянин, працював у маріупольському вугільному підприємстві. Слідство вважає, що він до 2018 року співпрацював з “розвідкою ДНР” ― допомагав їм фінансово, надавав інформацію, сприяв створенню структури. Кунавін вину не визнає, наразі він під нічним домашнім арештом. Йому інкримінують створення терористичної організації.

Засідання призначене на 9 листопада о 14:50 в Шевченківському районному суді Києва

Імітація розстрілу. Анатолій Возисов – командир взводу 1-го десантно-штурмового взводу 5–ї десантно-штурмової роти 2-ї батальйонної тактичної групи ЗС РФ. Цей підрозділ брав участь в окупації села Луб’янка Бучанського району Київської області. Слідство встановило, що в березні 2022 року Возисов зупинив на вулиці трьох місцевих жителів. Націливши на них автомат, погрожував убивством і наказав зайти в приміщення. Там влаштував допит із побиттям, імітував розстріли. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 7 листопада о 14:30 в Бородянському районному суді Київської області (in absentia)

Пограбування у Вишгороді. Арбі Імерзаєв із Чеченської республіки служить розвідником-снайпером у 141-у спеціальному моторизованому полку імені А. А. Кадирова «Север». Слідство вважає, що під час окупації Вигшгородського району він із іншими військовими пограбував будинок місцевої, викрав зокрема безнопилу та січкарню. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 8 листопада о 10:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Пілот для Криму. Микола Короп ― пілот, що раніше працював диспетчером окупаційної «Кримаеронавігації». Він влаштувався в одну з українських авіакомпаній. Короп незаконно переправляв людей із Росії до окупованого Криму. Його затримали за підозрою в незаконному переправленні через кордон і виправдовуванні агресіії РФ.

Засідання призначене на 6 листопада о 14:00 в Бориспільському міськрайонному суді Київської області

“Експерт із енергетичних питань”. Дмитро Марунич працював у пресслужбах українських нафтових компаній. Також очолював громадську організацію “Фонд енергетичних стратегій”, що надавала послуги з консалтингу для підприємств паливно-енергетичного комплексу й органів державної влади. Також був консультантом Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Слідство вважає, що за гроші від російських кураторів Марунич поширював кремлівську пропаганду, займався дискредитацією України на міжнародній арені, піарив Медведчука та російську вакцину від ковіду. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 7 листопада о 10:00 у Вінницькому міському суді

“Йди за мною”. Нагадуємо про справу Кліма Кержаєва ― старшого лейтенанта, командира мотострілецької роти Збройних сил Росії. Він обстріляв цивільне авто на Харківщині, де були Андрій і Валерія Богомази. Чоловіка поранили. Валерію українські військові вивели за дроном, жінка повернулася з допомогою. Андрій вижив. Про цю історію зняли фільм “Йди за мною”. У телефонних розмовах Кержаєв говорив, що вбив людину і йому байдуже. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 8 листопада об 11:00 в Красноградському районному суді Харківської області (in absentia)

“Бидло і нацисти”. Андрій Гаврилюк у травні 2023 року прилюдно називав українців “бидлом і нацистами”, казав, що Україна сама почала агресію проти Росії, а в 2014 була “революція тупості”. Місцева мешканка зняла це на відео та викликала поліцію. Гаврилюк публічно вибачився, але поліція почала розслідування і тепер його обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 6 листопада о 14:00 в Хмельницькому міськрайонному суді

Позиції на Харківщині. Юрій Глушаченко збирав для “народної міліції” “ДНР” інформацію про підрозділи ЗСУ на Харківщині минулої осені. Про це говорить слідство. Також він нібито передав шість карт із конкретними позначками, куди треба вдарити. Його обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 6 листопада о 10:00 в Соснівському районному суді Черкас

Розстріл через білизну. Сат Аржаан ― російський військовий із Туви, служить у 55-й окремій мотострілецькій бригаді. Слідство вважає, що він розстріляв двох українських військових у селі Слобода на Чернігівщині. Коли до села зайшли росіяни, місцевий житель сховав двох українських військових, що випадково там опинилися. Він дав їм цивільний одяг, але вони не переодягнули білизну. В один із днів росіяни вивели всіх з підвалу й наказали роздягнутися ― так зрозуміли, що серед цивільних двоє мають стосунок до ЗСУ. Їх розстріляли. Сат Аржаана обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 8 листопада о 9:30 в Деснянському районному суді Чернігова (in absentia)

Апеляція в справі про пособництво. Дмитро Коляденко отримав вирок за пособництво державі-агресору. Слідство вважає, що він після початку повномасштабного вторгнення сам вийшов на росіян і запропонував допомогу ― передавав інформацію про розташування ЗСУ, прикордонників, військових частин і цивільних об’єктів інфраструктури на Чернігівщині. Коляденко нібито передавав інформацію близько трьох тижнів, отримав за це приблизно 4600 гривень, а в жовтні 2022 його затримали. На суді він частково визнав вину ― сказав, що робив це через страх за життя матері, що лишилася в окупації. Суд визнав його винним і засудив до 15 років за гратами і конфіскації всього майна.

Апеляція призначена на 6 листопада о 15:00 в Чернігівському апеляційному суді

Розклади судових засідань у справах війни на 6-10 листопада

Київ і Київська область
Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.